Nominaties bekend Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) stadmakerseditie

Platform STAD haalde met de tweede editie van de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) mooie projecten op. Bewoners, ondernemers en kunstenaars zonden 15 inspirerende projecten in voor de HOP 2022 – stadmakerseditie.

De jury heeft alle inzendingen uitvoerig bekeken en vijf plekken voor de HOP juryprijs genomineerd. Na een bezoek aan de locaties kiest de jury de winnaar voor de juryprijs.

De nominaties zijn:

Stemmen publieksprijs

Onafhankelijk van de jury nominaties kan iedereen tot 5 december zijn Top 5 kiezen uit alle inzendingen voor de publieksprijs. Bekijk hier alle inzendingen, de nominaties en het stemformulier voor de publieksprijs.

De juryprijs en de publieksprijs worden op 8 december 2022 tijdens de feestelijke Haagse stadmakers winterborrel uitgereikt. Winnaars van de juryprijs en publieksprijs ontvangen 500 euro om de plek nog interessanter te maken.

De vakjury bestaat uit Donica Buisman (RAUM), Gerben Helleman (Haagse Hogeschool), Anneke Jongerius (AM), Ruud Ridderhof (Ridderhof Stad & Ruimte) en Edwin Santhagens (Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur).

Haagse Openbare ruimte Prijs HOP

Platform STAD onderstreept met de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) het belang van een goede openbare ruimte. De prijs stimuleert het bewust omgaan met het inrichten van de openbare ruimte. Platform STAD is heel benieuwd welke spraakmakende bottom-up projecten en experimenten in de openbare ruimte van Den Haag plaatsvinden. Maar vooral wil Platform STAD samen met bewoners, stadmakers en ontwerpers het publieke leven in de openbare ruimte van Den Haag vieren.

Waarom een HOP voor initiatieven vanuit de stad?

Mensen maken de stad. Initiatieven, ideeën en daadkracht van bewoners bepalen ook in Den Haag in grote mate de sfeer en de samenhang in een buurt. Buurtinitiatieven geven een thuisgevoel in de wijk en een prettig gevoel van controle over de directe omgeving.

Juist in tijden van toenemende polarisatie is het belang van cohesie in buurten en wijken groot. Ook kennen bewoners en ondernemers hun eigen wijk natuurlijk heel goed. Zij  weten daarom precies waar het bijzonder mooi is en wat er nog ontbreekt. Door verschillende Haagse projecten te laten zien wil Platform STAD bewoners en ondernemers inspireren.  Iedereen kan zijn omgeving mooier en leefbaarder maken.

debatmobiel

Platform STAD lanceerde in 2020 de HOP, de Haagse Openbare ruimte Prijs. Een nieuwe prijs voor de meest gewaardeerde vernieuwde openbare ruimte van Den Haag van de afgelopen jaren. Ontwerpers, opdrachtgevers en bewoners konden hun favoriete project inzenden. De Loper Oude Centrum won de HOP juryprijs 2020. Buitenplaats Ockenburgh ontving de HOP publieksprijs 2020. Bekijk hier alle inzendingen van de HOP 2020.