Playground Hondius

Kleurrijke sport- en speelplek met oog voor groen en klimaat

playground hondius is een kleurrijk plein

De inzender:

Het nieuwe Playground Hondius is ontstaan uit samenwerkingsoverleg tussen verschillende partners waaronder ook veel partijen in de buurt en de gemeente. Playground Hondius is nu een multifunctioneel plein waar bewegen, ontmoeten én vergroenen samengaan. Een contrastrijk plein waar felle kleuren en speelse lijnen zorgen voor vrolijkheid en blijheid. En een groen plein waar gevarieerde meerstammige bomen en wuivende siergrassen zorgen voor schaduw en verkoeling, biodiversiteit en een betere gezondheid. De nieuwe inrichting laat goed zien hoe toekomstige speelplekken in een verdichte stad er ook uit kunnen komen te zien. Er is rekening gehouden met wensen van gebruikers en bewoners. Een slim ontwerp met een goede balans tussen verharding en groen.

Naast de fysieke herinrichting is er zo ook aandacht voor een sociaal programma om de samenwerking tussen partners te stimuleren en het activiteitenaanbod en het eigenaarschap te vergroten. We hebben elkaar nodig om samen het verschil te maken.

ruimte voor groen op playground hondius

De jury: De jury ziet dat er voor de realisatie van het Hondiusplein veel partijen binnen de gemeentelijke organisatie bij elkaar zijn gebracht en ook goed naar de wensen van de buurt is geluisterd. Hiermee is groot draagvlak gewonnen.

Ook is er een slim evenwicht met het groen gevonden. De jury waardeert de klimaatadaptieve aanpak met betrekking tot de waterafvoer die naar de mooi aangelegde hoger geplaatste siergrasbakken loopt, en de geplante bomen die toekomstig voor voldoende schaduw zullen zorgen. De kleurrijkheid van het Hondiusplein is uniek en geeft veel energie meent de jury. Het toekomstige buurthuis zal de plek nog helemaal afmaken.

Locatie: Hondiusstraat, Den Haag

Betrokken personen en organisaties: Ingenieursbureau Den Haag (Sjoerd Radstaak), Krajicek Foundation, Aannemersbedrijf Van der Meer BV, Bewoners Hondiusstraat, Coöperatie Blauwe Pannenbuurt, Wijkz., WSDH, Basisschool de Klimop