Groene Matties' MengelMoestuin

Een uniek stukje Den Haag waar openbaar groen, ecologie en buurtparticipatie elkaar vinden

groene matties mengelmoestuin in Den Haag zuidwest

De inzender:

Vanuit de droom van een groep powervrouwen uit de wijk Vrederust is de binnentuin omgetoverd tot een plek waar jong en oud samenkomen en samen tuinieren: de MengelMoestuin, een buurthuis in de buitenlucht.

De vrouwen wilden beter gebruik maken van de vaak grote binnentuinen in de wijk en er speelde de wens om zelf te moestuinieren en kinderen en kleinkinderen te laten zien waar groente en fruit vandaan komen. De MengelMoestuin is 24/7 openbaar toegankelijk. Er tuinieren inmiddels vijfentwintig bewoners uit de omringende flats in een eigen moestuintje, twee bewoners tuinieren in rolstoeltoegankelijke, verhoogde bakken. Daarnaast is een groot stuk gezamenlijke tuin ingericht waar samen wordt getuinierd, ook door bewoners zonder eigen tuintje.  In de binnentuin staan acht picknicktafels om ook het samenkomen van niet tuinierende bewoners te bevorderen, is een pergola geplaatst en zijn een appelboom en een mispel aangeplant. Er werd een oogstfeest gevierd en er liggen nog meer plannen op de plank zoals een voedselkastje voor gratis etenswaren. Overlast door vervuiling is verminderd.

Bewoner Ernesto: ‘Ik moet eerlijk toegeven dat ik het helemaal niet zag zitten toen jullie begonnen, maar wat ben ik trots op jullie. Dit had ik niet verwacht.’

werken in de Mengelmoestuin

De jury: De MengelMoestuin is door zijn bredere programmering en de functie als trefpunt meer dan een ‘moestuin’. De MengelMoestuin verhoogt volgens de jury het gevoel van eigenaarschap, de sociale cohesie en het bewustzijn voor de groene omgeving en gezond eten. De Mengelmoestuin is bovendien het type project wat Den Haag nodig heeft, meent de jury, gezien het grote bestand van naoorlogse woonwijken met eenzelfde stedenbouwkundige opzet en halfopen binnentuinen met te vaak nog onbestemd groen.

Locatie: Binnentuin tussen de Pachtersdreef, Drostendreef, Schoutendreef en Beresteinlaan Den Haag

Betrokken personen en organisaties: Gemeente Den Haag, Staedion, Fonds1818, Roeland Lelieveld, Suzanne Monnier (Groene Matties)

groene matties mengelmoestuin