Gerben Helleman

Gerben Helleman

Jurylid

"Ik ontrafel graag de verschillen tussen de ‘geplande’ en de ‘geleefde’ stad"

Gerben is stadsgeograaf en houdt zich vooral bezig met de manier waarop mensen de gebouwde omgeving gebruiken. Als onderzoeker aan De Haagse Hogeschool kijkt hij hoe gebruikers de openbare ruimte ervaren en invullen. Op dit moment voert hij – onder andere in Den Haag – een tweejarig onderzoek uit naar speelvriendelijke steden om zo meer inzicht te krijgen hoe, waar en waarom basisschoolkinderen buiten spelen.

Sinds 2011 schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over stedelijke vraagstukken, de openbare ruimte en kindvriendelijke steden. Daarbij besteedt hij vaak aandacht aan de relatie tussen ‘de stad zoals die wordt gemaakt en bedacht door professionals’ en ‘de stad zoals die wordt beleefd, ervaren en ingevuld door haar gebruikers’. Daarnaast is hij redacteur van het vaktijdschrift Rooilijn.

Gerben kent Den Haag goed, hij werkte meer dan tien jaar bij een Haagse woningcorporatie, eerst als sociaal projectleider in de Schilderswijk en later als teamleider en senior beleidsadviseur. Voor die tijd was hij werkzaam als onderzoeker en adviseur bij verschillende kennisinstellingen met betrekking tot stedelijke vernieuwing en het realiseren van een integrale wijkaanpak.

Gerben studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Utrecht.