MiniParken Bomenbuurt

Dromen over straten met meer ruimte voor mens en natuur

miniparken bomenbuurt schaken op een parkeerplaats

De inzender:

MiniParken zijn tijdelijke invullingen van een parkeerplek met iets anders dan een geparkeerde auto. Na de oproep van de gemeente in de Bomenbuurt meldden bewoners van de Elsstraat en de Beukstraat zich enthousiast aan om samen met andere bewoners uit de straat aan de slag te gaan met het vraagstuk hoe je een parkeerplek tot een tijdelijke, aantrekkelijke, uitnodigende plek transformeert. Het resultaat: twee prachtige MiniParken! Met ruimte voor veel groen waaronder een moestuin en een plantenbieb, om te zitten, een spelletje te spelen en boeken te ruilen. Fijne, groene plekjes in de straat die heel leuk zijn om naar te kijken en om er zo maar even te zijn.

Een bewoner: “Het gebruik is niet alleen het zitten in het MiniPark maar ook de rust die het geeft rondom de locatie. Het groen, het materiaal geeft een beleving die verder gaat dan het ontmoeten van buurtgenoten.”

Een andere bewoner: “Ik was eerst geen voorstander van een MiniPark. Maar één parkeerplek meer of minder maakt ook niet veel uit, vooral nu ik zie en ervaar wat zoiets leuks doet met de straat.”

groen op straat door miniparken bomenbuurt

De jury: De MiniParken Bomenbuurt sluiten qua gedachtegoed aan op het initiatief parking day, wat in 2005 in San Francisco is ontstaan, en ook op het idee van het Debat mobiel (zie HOP 2020).  Ook al zijn de projecten tijdelijk, zijn ze een uitstekende zo niet dé manier om het debat over parkeerruimte op gang te brengen. De MiniParken Bomenbuurt zijn vergeleken met soortgelijke initiatieven bijzonder mooi vormgegeven.

Locatie: Elsstraat en Beukstraat Den Haag

Betrokken personen en organisaties: betrokken bewoners Beukstraat en Elsstraat, Autodeelcoöperatie Bomenbuurt DEELt, Better Future Factory en City Sparks (ontwerpbureaus), Gemeente Den Haag