Station Copernicusplein-Valkenboslaan

Metamorfose van elektriciteitshuisje: een nieuw station voor Den Haag

station copernicusplein street art

De inzender:

Het elektriciteitshuis in de middenberm van de Valkenboslaan, vlakbij het Copernicusplein en eigendom van Stedin, was eerder al voorzien van een muurschildering maar door de jaren heen waren de kleuren verbleekt en moesten rondom voegen vernieuwd worden. The Hague Straat Art startte een onderzoek onder buurtbewoners om wensen en ideeën in kaart te brengen.

Inspiratie voor het idee om er een nostalgisch treinstationnetje van te maken, was de bushalte direct tegenover het ietwat lompe elektriciteitshuis. Het ‘treinstation’ is nu aangekleed met architectonische geveldetails van omliggende historische panden zodat het – ondanks zijn forse formaat – harmonieus samensmelt met zijn directe omgeving. Het station-concept bood gelijk de gelegenheid om ruimte voor posters te reserveren waarmee tevens een eerbetoon aan de Haagse helden Van Kooten & De Bie gebracht kon worden. En als ‘natuurlijk ingrediënt’ werd het geheel afgemaakt met hangende rozenstruiken die ook elders in de wijk te bewonderen zijn.

Het nieuwe Station Copernicusplein-Valkenboslaan is thans onderdeel van de Haagse street art tour, zodat het ook bij toeristen een glimlach op kan wekken.

De jury: De jury vindt het ‘nieuwe station’ een goed voorbeeld voor de omgang met al die transformatorhuizen die geregeld ongepland en lukraak in de stad worden neergezet. De vormgeving is erg mooi en grappig gedaan door in het ontwerp rekening te houden met de omgeving zoals de rozenstruiken die ook elders in de wijk staan, en door een ‘station’ nabij een bushalte te verzinnen.

Locatie: Kruising Copernicusplein-Valkenboslaan, Den Haag

Betrokken personen en organisaties: Richard Sluijs (RichLab Art+Design Projects), Yscha Werdmuller von Ellgg, The Hague Street Art, Simon van Hoorn, Graffiti Meldpunt Den Haag
Opdrachtgevers: The Hague Straat Art, Meldpunt Graffiti, Stedin.
Concept en uitvoering: Richard Sluijs (RichLab Art+Design projects).