Mozartpark

Van hoogbouw naar buurtpark

mozartpark bewoners initiatief

De inzender:

Park en moestuin van het Mozartpark vormen een verrassend stukje groen aan de Mozartlaan waar eerst negentig woningen zouden worden gebouwd. Bewoners hebben het terrein in bruikleen en hebben er samen met de gemeente een plantsoen en een moestuin aangelegd. Park en moestuin fungeren, ondanks hun korte bestaan, inmiddels als een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurt en is een groene plek voor wijkactiviteiten.

De bewoners die deel uitmaken van de Vrienden van het Mozartpark zorgen actief voor de sociale controle en afstemming met het stadsdeelkantoor. De realisatie van het park is een voorbeeld van een goed georganiseerd burgerinitiatief. Vooral de rol van de bewonerscommissies van de appartementsgebouwen De Componist en De Operette en die van omliggende straten is hier doorslaggevend geweest.

De vrijwilligers van de moestuin ontvingen in mei 2022 een Gulden Klinker. In augustus 2022 organiseerden de Vrienden van het Mozartpark in samenwerking met de Kunstkamer Loosduinen de eerste editie Kunstmarkt Mozartpark.

mozartpark

De jury: Om vanuit het verzet tegen nieuwbouwplannen zoiets positiefs als een park van de grond te krijgen, vindt de jury bewonderenswaardig. De jury waardeert ook dat er over een programmering in het park, zoals de terugkerende kunstmarkt, is nagedacht.

Locatie: Mozartlaan, Den Haag

Betrokken personen en organisaties: Vrienden van het Mozartpark, gemeente Den Haag, Staring structures, De Wijde Blik