CarWeide

Katalysator voor een groene inrichting van de Binckhorst

CarWeide in de Binckhorst

De inzender:

Op de hoek van de Binckhorstlaan en Mercuriusweg, de vroegere locatie van de Karwei, heeft Bincks Groen met bewoners, maakbedrijven en partners gewerkt aan een groene, tijdelijke ontmoetingsplek in de Binckhorst: de CarWeide. De CarWeide wordt gebruikt voor allerlei bijeenkomsten en activiteiten vanuit Bincks Groen zoals de groene hardloop- en wandelroute door de Binckhorst en het Laakkwartier, en  bijenhotels met bijbehorend landschap. Daarnaast is Urgenda een bomenhub gestart op de CarWeide. De CarWeide is ook de fysieke startlocatie van de binckbak, een rondreizend, duurzame plantenbak gemaakt door scholieren en maakbedrijven in de Binckhorst.

Met de CarWeide laat Bincks Groen zien dat ook de Binckhorst een prettige groene ontmoetingsplaats kan zijn voor bewoners, ondernemers en passanten, waar biodiversiteit bovendien een kans krijgt. Daarnaast stimuleert Bincks Groen een vruchtbare samenwerking tussen burgers, overheid en marktpartijen, die concrete resultaten oplevert voor groen in de tijdelijkheid en toewerkt naar een permanent groene Binckhorst.

We laten ons leiden door de eerder geformuleerde Kernwaarden Binckhorst (https://imbinck.nl/kernwaarden/) die we samen met de bestaande community in de Binckhorst in 2017 hebben geformuleerd. Naast de kernwaarden gebruiken we als richtlijnen om samen op de CarWeide te kunnen werken 6 leidende principes uit de permacultuur:

 1. Observeer en handel ernaar
 2. Gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten
 3. Produceer geen afval, maak kringlopen
 4. Verenig eerder dan te scheiden
 5. Gebruik en waardeer diversiteit
 6. Antwoord gepast op veranderingen en maak er op een creatieve manier gebruik van
bijeenkomst CarWeide Binckhorst

De jury: De jury denkt dat de CarWeide een zeer belangrijk project voor de toekomstige inrichting van de Binckhorst is. De CarWeide zet namelijk het belang van groen in de nieuwe wijk al op de kaart, voordat alle gebouwen er staan. De jury heeft er veel waardering voor, dat het project is opgestart ondanks een nog relatief klein aantal bewoners in de Binckhorst. De CarWeide sluit met haar ‘industriële en circulaire look’ goed aan op haar omgeving en is een belangrijk experiment waaruit toekomstig veel van te leren valt.

Locatie: Binckhorstlaan hoek Mercuriusweg, Binckhorst, Den Haag

Betrokken personen en organisaties:

 • I’M BINCK, Sabrina Lindemann, Helen Land, Susanne vd Kleij
 • Harrie Ozinga / Huygens Lab
 • Ontwerp CarWeide: Renato Jeuken
 • Urban Sync, Manon Tiessink, Esther Vlasveld, Wessel Tiessens
 • Bedrijven en maatschappelijke organisaties, Harald Maakt, Valois houtbewerking, Premio, St. Philadelphia, St Nelis, KC De Binck, Corbulo College, Marga Witteman van MeerBomenNu/ Urgenda, Marsel Loermans (Fotografie) , Boels, vrijwilligers en bewoners
 • Stadsdeel Laak, John Nieuwmans, Michel Peyrer
 • Gemeente Den Haag, Sander Brinkman DSB, Sven de Haas, Roeland Lelieveld
 • Provincie Zuid-Holland, Christiaan Oud
 • Ontwikkelaars, Local, gebiedsontwikkelaars ERA Contour, VORM, Bouwfonds Property Development (BPD), Stebru, en AM
 • En vele anderen