STADatelier: Opening zitmeubel Heeswijkplein

Wat kan de inrichting van de openbare ruimte betekenen voor een betere sociale veiligheid en groter thuisgevoel? Dat testen we op het Heeswijkplein. Op 12 mei is voor omwonenden en betrokkenen de opening van een speciaal ontworpen zitmeubel. Het meubel blijft drie maanden staan. In die periode kijken we hoe het gebruikt wordt en of mensen zich hierdoor veiliger voelen rondom het plein. Kom kijken op het Heeswijkplein en deel je ervaring!

Platform STAD organiseert in 2022-2023 het STADatelier Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen. Bewoners, betrokkenen uit de wijk (jongerenwerker, communitymanager, wijkagent, gemeente, woningcorporatie ea) en een ontwerpteam van professionals (Remy Kroese (Dear Hunter), Eline Keus (OASE stedenbouw en landschap), Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank adviseur sociale veiligheid), Denis Oudendijk (Refunc)) bedachten samen ideeën. Zij denken dat de plek veiliger wordt met een verblijfsplek (zitmeubel) onder de kastanjebomen. Het ontwerpteam werkte dit idee verder uit.

Het Heeswijkplein heeft een intensief gebruikte speelplaats. Daarlangs staat een unieke rij grote kastanjebomen. Onder de bomen is het vrij kaal en een stuk donkerder dan op het lichte plein. Het contrast is groot. Daardoor voelen mensen zich vooral in de avond onder deze bomen minder prettig. Naast het zitmeubel werken we eraan om tijdelijk extra verlichting te plaatsen.

Programma:

Datum: 12 mei 2023

Tijd:
16.00 uur inloop met hapje en drankje
16.30 uur: Feestelijke opening en toelichting project

NB. Het meubel wordt geplaatst op 9 mei

STADatelier Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen: Het ontwerpteam ging najaar 2022 al eens samen met bewoners en betrokkenen de straat op, ook in de avond (lees hier het verslag >). En deden begin 2023 een test met verlichting (lees hier het verslag >).

Lees hier het verslag van de opening van de zitplek.

Foto: Marsel Loermans