Licht maken onder de kastanjebomen van het Heeswijkplein
Hoe ziet het Heeswijkplein eruit met extra verlichting onder de rij kastanjebomen? Op 18 januari 2023 hing Refunc lichtsnoeren tussen de lantarenpalen en maakte een lichtkunstwerk. Refunc is gespecialiseerd in het maken van pilot projecten in architectuur, interieur en openbare ruimte. Deze test van één middag was onderdeel van het STADatelier ‘Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen.’ De meeste voorbijgangers vonden de lichtsnoeren erg mooi. Zij denken dat licht kan bijdragen aan een beter gevoel van veiligheid op deze plek in de wijk Den Haag Zuidwest.
Heeswijkplein veilig in de avond
Het Heeswijkplein heeft een intensief gebruikte speelplaats. Daarlangs staat een unieke rij grote kastanjebomen. Onder de bomen is het vrij kaal en een stuk donkerder dan op het lichte plein. Het contrast is groot. Daardoor voelen mensen zich vooral in de avond onder deze bomen minder prettig. Deelnemers aan het STADatelier denken dat de plek veiliger wordt met een verblijfsplek (zitmeubel) met verlichting die is afgestemd op deze specifieke plek.
Testen verlichting onder de kastanjebomen
Voorbijgangers konden tijdens deze test met lichtsnoeren alvast ervaren hoe extra verlichting onder de rijen kastanjebomen eruit ziet. Nieuwsgierige bewoners, moeders met kinderen en de jongens uit de voetbalkooi kwamen op de lichtsnoeren en de warme chocomelk af. Het leverde veel positieve reacties op. Tijdens de schemering werd duidelijk dat de lichtsnoeren zorgen voor betere spreiding van het licht. Er zijn minder schaduwplekken tussen de boomstammen. Bewoners en experts vonden de hoeveelheid licht met de lichtsnoeren ook goed. Wel meer licht, maar ook niet te veel. Een jongen die in de flat er tegenover woont kwam uitleggen dat jongeren juist niet graag op het plein zitten als het licht daar te fel is. “Ze chillen graag in de luwte en uit het zicht van camera’s.” Een oplaadpunt voor een mobieltje en wifi kunnen het zitmeubel volgens hem ook aantrekkelijk maken.
STADatelier over prettige openbare ruimte en veiligheid
Platform STAD organiseert in 2022-2023 het STADatelier Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen. Wat kan de inrichting van de openbare ruimte betekenen voor betere sociale veiligheid? Dit doen we met bewoners, betrokkenen uit de wijk (jongerenwerker, communitymanager, wijkagent, gemeente, woningcorporatie ea) en een ontwerpteam van professionals: Remy Kroese (Dear Hunter), Eline Keus (OASE stedenbouw en landschap), Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank adviseur sociale veiligheid), Denis Oudendijk (Refunc). Zij gingen najaar 2022 al eens samen de straat op, ook in de avond (lees hier het verslag >).
Experiment met tijdelijke verlichting en zitmeubel
Op basis van de ervaring van deze eerste lichttest willen we op een later moment een tijdelijke experimentele proefopstelling maken. We testen dan drie maanden lang met verschillende omstandigheden of de ideeën ook echt werken. Ook als de bomen in blad zijn, waardoor het daar juist in het voorjaar nog donkerder lijkt.
De proefsopstelling die het ontwerpteam bedacht, is een zitmeubel met een dakje erboven en indien mogelijk voorzien van wifi. Met een lichtsnoer wordt het zitelement verbonden met de overkant van de straat, de brede stoep en winkels. Het zitmeubel wil jongeren en ouderen, die in de portieken bij de winkels soms overlast geven, uitnodigen om aan de overkant van de weg onder de bomen te gaan chillen. Wel in het zicht, maar ook niet in de spotlights zoals midden op het plein. Zo kan dat ongebruikte deel van het plein ook een prettige plek worden.
Impressie tijdelijk zitmeubel met verlichting: