Inspiratie voor stadmakers tijdens PrikPils

Vijf Haagse stadmakers pitchten hun ideeën rondom het mooier, leefbaarder, socialer en duurzamer maken van Den Haag. Dat deden zij tijdens de Stadmakers PrikPils op 24 mei 2022 in Julianaplaza in Transvaal. Na afloop werd met een glas prik nagepraat.

Initiatiefnemer en sociaal ondernemer Atalay Celenk vertelde over Julianaplaza. Dat is een sociale onderneming in het hart van Transvaal. Hij heeft van de kerk een buurtontmoetingsplek gemaakt. Hij organiseert onder andere activiteiten om vereenzaming in de buurt tegen te gaan. Momenteel wordt de keuken verbouwd zodat in de toekomst jongeren kunnen kennismaken met het vak van kok.

 

In deze inspirerende omgeving pitcht Sara Mangroe haar initiatief  BESEF FF. Dit richt zich erop jongeren meer uit zichzelf te laten halen zodat ze trots op zichzelf zijn. Ze deelt daarbij haar eigen ervaringen en geeft de tip mee dat onderwijs een belangrijke partner of ingang kan zijn voor stadmakers die jongeren willen betrekken.

 

Willem Hanhart van ontwerpbureau Imagen geeft aansluitend een presentatie over een door hem ontwikkeld serious game BRIT. Hiermee kunnen bewoners zelf de openbare ruimte inrichten. Door dit spel wordt meteen zichtbaar welke consequenties bepaalde keuzes hebben. Het instrument kan in samenwerking met bijvoorbeeld een gemeente of corporatie worden ingezet.

 

Asefeh Eskandari pitcht haar initiatief NOUR+. Dat ontstond omdat veel bewoners in Den Haag Zuidwest door taalbarrières hun verhaal niet (voldoende) kwijt konden of onvoldoende geïnformeerd werden over ontwikkelingen in hun wijk. Asefeh heeft vervolgens een aantal vrijwilligers bijeengebracht die samen vele talen beheersen. Zij begeleiden nu bewoners en helpen met vragen waar deze bewoners vastlopen.

 

Tot slot gaf Yannik Güldner van The Spectrum.Space een presentatie over het WASTE festival dat hij organiseert rondom het thema ‘afval’. Hoe kan hiermee op een betere manier worden omgegaan, zowel door burgers als ondernemers (circulaire economie) of overheden? Het festival vindt plaats van 6 t/m 19 juli in de Grey Space in the Middle. Het bestaat uit een tentoonstelling, symposium en workshops. Het idee is dit festival te herhalen op andere plekken in de stad en zo betrokkenheid te creëren rondom oplossingen voor het huidige afvalprobleem. Bijvoorbeeld door slimmer inzamelen of delen lokaal te verwerken. Daarbij wil hij koppelingen maken met al bestaande initiatieven.

 

De Inspriratiesessie Spadmakers Prikpils vond plaats op 24 mei 2022. Organisatie: Platform STAD en gemeente Den Haag.