STADgesprek: Vervoer tussen regio en voordeur: katalysator voor een sterker Den Haag Zuidwest

Beter (openbaar) vervoer kan een katalysator zijn voor de economie en levendigheid in Den Haag Zuidwest. Amsterdam Noord is bijvoorbeeld helemaal opgeleefd na de bouw van de Noord-Zuidlijn.

Den Haag Zuidwest lijkt soms net een eiland. De Drevenbuurt ligt 10 km van het centrum. Met het openbaar vervoer of de fiets zijn Scheveningen, Wateringen, het Westland en Rijswijk niet makkelijk  bereikbaar. Terwijl daar veel werkgelegenheid is. En aan de andere kant is het goed voor de wijkeconomie als winkels, bedrijven en voorzieningen in Zuidwest beter bereikbaar zijn. Ook voor bezoekers van buiten. Juist in deze aandachtswijk zouden mensen betaalbaar en veilig naar werk, zorg, winkel of school moeten kunnen reizen.

Hoe kunnen we de verbindingen in buurt, stad én de regio verbeteren? Met welke vormen van vervoer ga je snel, veilig en betaalbaar op pad? En hoe maak je tegelijk een prettige leefomgeving en een wijk met een beter imago? Over deze ingewikkelde vragen gaan we in gesprek met onder andere Bruno Bruins (Raad van State/ klankbordgroep aanpak Zuidwest), Vincent Marchau (Hoogleraar Radboud Universiteit), Christian Rommelse (Studio Bereikbaar), Max Jeleniewski (gebiedsontwikkeling Staedion), Lilian Oskamp (adviseur stedelijke mobiliteit gemeente Den Haag), Pieter Baeten (Omgevingsmanager Haga Ziekenhuis) Paco Bunnik (Urban Designer gemeente Amsterdam), Piet van Herk (Voerman Internationaal, bestuurslid VNO NCW Den Haag) en Nigel van den Berg (Felyx Sharing).

Voor het verbeteren van Zuidwest is veel meer nodig dan de bouw van woningen alleen. Volgens deskundigen moeten we bovendien fietsen, wandelen en deelvervoer stimuleren en de tram doortrekken naar het Westland. Hoe ziet dat er dan uit in de buurt en de woongebouwen? Als bijvoorbeeld de fietsenstalling goed bruikbaar is pak je sneller de fiets naar de winkel. Je wandelt eerder naar de tram als de route veilig is. En blijft er dan nog voldoende plek voor busjes van de schilders en pakketbezorgers?

Bekijk de weergave van de liverstream >
of lees hier het verslag >

Meld je hieronder aan voor het STADgesprek. Je kunt kiezen tussen online deelname of aanwezig zijn in de zaal.
Let op: de zaal van Pand Zuidwest bevindt zich op de eerste verdieping. Helaas is de lift nog buiten werking. Excuses voor het ongemak.

Organisatie: Platform STAD i.s.m. Gemeente Den Haag, Staedion, Heijmans, Haag Wonen, BPD

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.