STADgesprek: Thuis voelen en sociale veiligheid in de openbare ruimte – met testcase Heeswijkplein

Lang niet iedereen voelt zich altijd veilig in de stad. Het gevoel van ergens thuishoren wordt beïnvloed door de inrichting en sociaal veilig ontwerp en beheer van de openbare ruimte. Tijdens dit STADgesprek kijken we naar mogelijke ontwerp oplossingen. Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank adviseur sociale veiligheid) vertelt over ontwerpprincipes voor een sociaal veilige en prettige omgeving.

Vervolgens bespreken we de casus Heeswijkplein. Daar maakte Platform STAD een tijdelijke proefopstelling. Deze zomer staan er een zitplek en lichtgevende kubussen onder de kastanjebomen rond het Heeswijkplein.

breakdance kid Colombia op heeswijkplein

Deze tijdelijke inrichting op het Heeswijkplein was het resultaat van het STADatelier ‘Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen’. September 2022 startte het atelier met een workshop met bewoners en professionals die rond het Heeswijkplein werken en het ontwerpteam van Platform STAD met Remy Kroese (Dear Hunter), Eline Keus (OASE stedenbouw en landschap), Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank adviseur sociale veiligheid) en Denis Oudendijk (Refunc). Zij maakten een ontwerp voor de tijdelijke inrichting van de strook tussen plein en straat.

Hoe functioneerden de tijdelijke zitplek en verlichting? Stimuleert het ontmoeting en verhoogt dit het gevoel van veiligheid van bewoners? We zien dat heel verschillende groepen de zitplek gebruiken: Spelende kinderen, gezinnen en jongeren. De verlichting vindt men gaaf en feestelijk. Het ontwerpteam presenteert de resultaten en het gebruik van de opstelling. Kortom wat was de waarde van het experiment?

Met een panel betrokkenen – onder meer Rob Vooijs (Hof Wonen), Saskia de Vin (community builder Moerwijk) en Petra Sevinga (stadsdeeldirecteur Escamp) –  bespreken we wat we kunnen leren van de uitkomsten voor het Heeswijkplein en andere plekken in de stad.

Zitmeubel en verlichting op het Heeswijkplein gezien? Vul hier de vragenlijst in >

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.