STADatelier: Test: Licht onder de kastanjebomen van het Heeswijkplein

Hoe ziet het Heeswijkplein eruit met wat extra verlichting onder de rij kastanjebomen? Op 18 februari 2023 testen we tussen 16 en 19 uur op het plein hoe bewoners en gebruikers (o.a. kinderen) extra verlichting ervaren. Voelen ze zich veiliger op en rondom het plein?

Het Heeswijkplein heeft een intensief gebruikte speelplaats met daarlangs een unieke dubbele rij grote kastanjebomen. Onder de bomen is het vrij kaal en een stuk donkerder dan op het lichte plein. Het contrast is groot. Daardoor voelen mensen zich op de stoep onder deze bomen minder prettig. En vooral in de avond onveilig. Kan verlichting die is afgestemd op deze specifieke situatie zorgen voor een beter gevoel van veiligheid?

Heeswijkplein veilig voor iedereen

Platform STAD organiseert in 2022-2023 het STADatelier Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen. Wat kan de inrichting van de openbare ruimte hierin betekenen? Dit doen we met bewoners, betrokkenen uit de wijk (jongerenwerker, communitymanager, wijkagent, woningcorporatie ed) en een ontwerpteam van professionals Remy Kroese (Dear Hunter), Eline Keus (OASE stedenbouw en landschap), Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank adviseur sociale veiligheid), Denis Oudendijk (Refunc). Zij gingen najaar 2022 al eens samen de straat op, ook in de avond (lees hier het verslag >).

Experiment met tijdelijke verlichting en zitmeubel

Op basis van de ervaring van deze eerste lichttest, willen we op een later moment een tijdelijke experimentele proefopstelling maken. En testen we in drie maanden met verschillende omstandigheden of de ideeën ook echt werken. Ook als de bomen in blad zijn, waardoor het daar juist in het voorjaar nog donkerder is.

De proefsopstelling die het ontwerpteam bedacht, is een zitmeubel met een dakje erboven en indien mogelijk voorzien van wifi. Met een lichtsnoer wordt het zitelement verbonden met de overkant van de straat, de brede stoep en winkels. Wie wil, kan hier gaan zitten in plaats van hangen in de portieken. Wel in het zicht, maar ook niet in de spotlights zoals midden op het plein.

Impressie tijdelijk zitmeubel met verlichting: