STAD gesprek: Ruimte voor experiment!

Uitproberen, testen, hoeveel ruimte is daarvoor in Den Haag? Een idee voor de stad uitvoeren is een lang en vaak ingewikkeld proces in lijn met procedures en regels. Het ene project valt daar beter in dan het andere, wat niet veel hoeft te zeggen over de waarde ervan voor de stad. In het STADgesprek ‘Ruimte voor experiment!’ gaan we in gesprek over hoe er er letterlijk en figuurlijk fysieke plekken aan te wijzen zijn in de stad als experimenteerruimte.

Van 1982 tot 2012 bestond de SEV: Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. Dit landelijke en onafhankelijke adviesorgaan steunde de totstandkoming van initiatieven en experimenten, waarbij de uitkomsten ervan bestaand en nieuw beleid en procedures kon beïnvloeden. Kan er anno 2024 een Haagse variant tot stand komen, waar serieus geëxperimenteerd mag gaan worden in de fysieke ruimte? Met zaken als co-creatie door coalities van professionals, bewoners en ondernemers, voor een langere periode en in de tijdelijkheid? Daaromheen vormt zich een lerende gemeenschap van dezelfde professionele en publieke partijen.

 

Programma

Het STADgesprek vindt plaats van 17:00 – 19:00 uur. Stadmakers Iris Schutten en Erik de Jong vertellen wat experimenteerruimte betekent voor de Helena, waar zij hun Energiekas momenteel realiseren. René Scherpenisse, directeur van Tiwos (Tilburgse Woonstichting), vertelt over zijn ervaring als oud-directeur van de SEV. Met Arno Segeren, senior beleidsmedewerker economie binnen de gemeente Den Haag, gaan we in gesprek over experiment in de tijdelijkheid. Paul Kersten sluit bij het gesprek aan als adviseur maatschappelijk vastgoed vanuit de gemeente Den Haag.

 

Het verslag van dit STADgesprek is hier te lezen.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.