Kinderen verlevendigen plinten van gebouwen in Laak, Schilderswijk en Transvaal

Waar sterren op de stoep staan, de bomen licht geven en bergen op pleinen te beklimmen zijn, daar is wat te beleven. Kinderen deelden ideeën voor een toegankelijke stad en plinten op hun ooghoogte. De resultaten zijn tentoongesteld in Amare van 17 juni t/m 20 juni 2023 : ‘De ideale plint van de architecten van morgen.’

Wethouder Robert van Asten knipte het lintje door en opende de tentoonstelling op de Dag van de Architectuur. Daarna gingen de kinderen in gesprek over hun ideeën met Haagse architecten Johan Grootveld (Architect bij Stichting Voorrall), Edwin Santhagens (landschapsarchitect Buro Sant en Co) en Lennart Jacobs (Geurst & Schulze architecten) en het publiek.

wethouder Robert van Asten opent tentoonstelling met maquettes van de ideale plinten van kinderen

Kinderen wonen graag in de wijken Transvaal, Schilderswijk en Laak. Ze zijn trots op de wijk waarin ze wonen en spelen op straat, plein en park. En waar ze naar school gaan en de bibliotheek bezoeken. Daar maakten ze op initiatief van Platform STAD en onder leiding van Art-S-Cool maquettes van de ingang en omgeving van de bibliotheken. Ze missen daarbij wel wat dingen, zoals springkussens en grote glijbanen op het plein, schommels aan de bomen, kleuren en verlichting, en een snoepwinkel in de plint.

Kinderen missen herkenningspunten, kunst en kleur

Wat de kinderen in alle drie de wijken vooral missen zijn bijzondere herkenningspunten. Dit geldt voor de bibliotheken die zich allemaal in de plint van gebouwen bevinden. Maar waarvan de ingang niet bepaald uitnodigt om naar binnen te gaan, ondanks de teksten op de ramen. Hoe mooi zou het zijn wanneer de ingang omgeven is met gekleurd licht en de letters ‘bieb’ ook alle kleuren van de regenboog zouden hebben? ’s Avonds zou het licht dan een beetje gedimd kunnen worden zodat de mensen die erboven wonen er geen last van hebben.

Dit onderschrijft Lennart Jacobs (Geurst & Schulze architecten): “Door de speelse aanpak heen blijkt dat de aandacht van de kinderen uitgaat naar thema’s als herkenbaarheid en leesbaarheid van hun eigen omgeving, zoals de bibliotheek. Dit zijn thema’s waar we als ontwerpers ook veel mee bezig zijn, maar wellicht nog niet genoeg vanuit het perspectief van het kind.” Ook valt het hem op dat de kinderen veel meer dan professionele ontwerpers bezig zijn met het dagelijks gebruik. Terwijl ontwerpers meer vanuit eindbeelden denken. Hier kan meer uitwisseling tot verrijking leiden.

kindertekeningen met hun ideale plinten op de Dag van de Architectuur Den Haag

Ook de straten en de huizen zijn allemaal hetzelfde baksteenrood. Wat als elke straat zijn eigen kleur krijgt en je kan zeggen, ‘Ik woon in de karmozijnrode straat,” of “ik woon op de hoek van de licht blauwe en pimpelpaarse straat?” Of als gekleurd licht in de bestrating je de weg wijst? En spannende lantaarnpalen met gekleurde lampen ervoor zorgen dat je je prettiger voelt wanneer het donker is?

Rijkdom aan kunstzinnige ideeën in de maquettes

Ook op de pleinen missen de kinderen een herkenningspunt, bijvoorbeeld een kunstwerk waar je op kan lopen en zitten. Ze ontwierpen een kunstzinnige boom van metaaldraad met daarin allemaal gekleurde lichten. Of een fontein die verkoelend water spuwt, een vijver met schildpadden. Daar word je vast heel rustig van als je die over het plein ziet bewegen, zo in tegenstelling met de drukte van het verkeer dat door de wijken raast.

kinderen bespreken hun maquettes voor levendige plinten op de Dag van de Architectuur Den Haag

Het zijn allemaal tot de verbeelding sprekende voorstellen, ingrepen en toevoegingen in de publieke ruimte waarmee de kinderen, als jongste generatie, zich in deze tentoonstelling uitspreken over de wijk waarin zij opgroeien.

Dit wil ik op het plein voor de bieb!

Aanbevelingen van kinderen voor plinten in Laak, Schilderswijk en Transvaal:

  • een avonturenplek
  • ik wil een plek om te klimmen bij het park
  • er zijn te weinig huizen, meer fietsen en huizen. En de huizen moeten niet te duur zijn
  • ik wil meer schaduw
  • in de straten meer licht, want als de lichten uit zijn, vind ik de straten eng en dan kunnen we er niet heen
  • ik wil bomen die licht geven en schijnen, dan weet je dat je op dít plein bent
  • bloemen op het gras, ze zijn mooi en goed voor de natuur
  • een zwembadje voor iedereen met een dakje voor de schaduw
  • bomen met schommels
  • groene, blauwe, gele straten
  • we willen een springkussen en een glijbaan, dan kunnen we spelen
  • alle straten met licht in andere kleuren
  • regenboogfietsenstalling
  • ik wil dat er meer plek is voor gehandicapte mensen bij het plein en dat zij daar ook kunnen spelen
  • voor de bieb zijn altijd mannen (op bankjes) en dat voelt niet goed voor de vrouwen!!!!!
  • je ziet de bieb niet meer van buiten af, letters van bibliotheek moeten hoger in ledverlichting, in felle kleuren zoals oranje
  • gras om te spelen
  • huizen met schilderijen en gekleurde strepen
  • sterren op de stoep
  • lichtjes, een roze, gouden lichtlijn
  • een zachte chillplek voor oudere mensen
  • gekleurde bomen met licht

maquettes van de ideale plint voor de bibliotheek door kinderen

Teksten van de kinderen bij hun maquettes:

 Bibliotheek Laakkwartier maquette teksten

Renad, Ahmed en Asya
We hebben een kunstwerk bedacht waar je op kan lopen en zitten. Een fontein midden op het gekleurde plein. Een speeltuin waar je goed in kan spelen en een bankje voor de ouders erbij. Er staan ook bomen met boomhutten erin.

Paula, Tenisha, Robyn en Esma
We hebben een plein bedacht met lantarenpalen met gekleurde lampen en een gekleurde fietsenstalling. Er staan grote kunstwerken op het plein. Ook zijn er bankjes met kussens en een boot.

Nilsu, Gulsum, Elif, Idil en Ilsu
We hebben een leuk plein bedacht, met oranje straten en huizen waar patronen op geschilderd zijn. Op het plein staan bomen, een speelplek en bankjes.

Jiayu en Zihaa
Wij willen een plein waar we kunnen spelen! Met een springkussen en een glijbaan.

Bibliotheek Schilderswijk maquette teksten

Anne
Ik wil graag mooie bomen die lichtgeven en schijnen als herkenningspunt. Dan weet je dat je op deze plek bent. En bloemen in het gras omdat ze mooi zijn en goed voor de natuur.

Sirat
Ik wil graag een tafel met eten waar veel mensen aan kunnen zitten. Er komen bomen, mensen en heel veel meer.

Magdiel
Glijbanen omdat ze leuk zijn! En een grote boom. We willen ook graag een zwembad met een schaduwdak.

Cloe en Eric
We hebben een plein bedacht met gras en water om te spelen. Daarop staat een brug met gekleurde lampen erboven. Er zijn gekleurde bankjes om op te zitten. De huizen er om heen hebben gekleurde strepen en schilderijen. Op de stoep staan sterren.

Gurnoor, Ariwan, Yashika, Nergiz en Newal
Op ons plein komen lichtobjecten zodat het ook in de avond fijn is om op het plein te zijn. Er zijn bankjes om op te zitten. We willen ook speeltoestellen zodat je lekker kan spelen en een zwembad!

Bibliotheek Transvaalkwartier maquette teksten

Rabia en Yusuf
Op ons plein zie je gras met borders er omheen. Er staan bomen met schommels erin en een speeltoestel met een schommel en een glijbaan. De straten zijn blauw, geel en groen.

Havvanur, Mehdi, Muhammed Emin en Sumeyra
Op ons plein is een grote berg. Een boom met een schommel erin. Een glijbaan om te spelen. We hebben ook een hartje bedacht om foto’s van te maken en een tunnel, daar kan je ook wachten op de bus of de tram

Amina en Moraiya
Op ons plein is een goud met roze lichtlijn en het plein en de straten hebben veel verschillende kleuren. Er is ook een verstopplek, maar die weten alleen wij.

Platform STAD organiseerde workshops waar kinderen hun ideale plint konden maken. Deze workshops zijn ontwik­keld en verzorgd door kunstenaars en vormgevers van Art-S-Cool in samenwerking met de Bibliotheken Trans­vaalkwartier, Schilderswijk en Laakkwartier. Dit project vindt plaats naar aanleiding van het thema van de Dag van de Ar­chitectuur 2023 – Toegang en toegankelijkheid. Het is tot stand gekomen in samenwerking met het team van de Dag van de Architectuur en Amare.

Foto’s: Marsel Loermans