Inspiratie voor placemaking vanuit Laakhaven

Vastgoedontwikkelaar Atenor ontvouwde zijn plannen voor Laakhaven Centraal tijdens de inspiratiesessie voor placemaking aan de Verheeskade 321 op donderdag 21 april 2022. In het gebied dat nu gedomineerd wordt door de Megastores en de Praxis, komen in de toekomst veel woningen.

Joost Versluijs, directeur Atenor Nederland, ziet placemaking als een kans om aan de identiteit van het gebied te werken, voordat er gebouwd wordt. Placemaking kan in de tussenliggende tijd richting geven aan de ontwikkeling van het gebied. Placemaking moet zorgen dat Laakhaven Centraal in de tijd tot de nieuwbouw klaar is als een prettiger plek wordt ervaren.

placemaking in laakhaven panel gesprek

Stoere karakter van Laakhaven

Nina Voets, placemaker, vertelde welke initiatieven nu op tafel liggen. Ze wil onder één dak aan de Verheeskade hebben: een nachtclub, restaurant en projectruimte voor kunst en cultuur. Daarnaast werkt ze aan een wielercriterium voor Laak. Raymond van Bohemen, jongerenwerker, is bezig met boombakken die straks als een ketting naar het voorgenomen park leiden.

Na de sprekers was er een levendig gesprek met de zaal. Er kwamen veel suggesties los, zoals het terugbrengen van de oude insteekhaven. Sprekers en deelnemers aan de sessie over Laakhaven waren het er over eens dat het stoere karakter van het gebied behouden moet blijven.

placemaking met kunst aan de verheeskade

Contact leggen met toekomstige bewonersgroepen

Een fundamentele vraag was: kan je wel van placemaking in Laakhaven Centraal spreken als het te ontwikkelen gebied maar heel weinig bewoners heeft? Nina Voets gaf aan dat er contact wordt gelegd met toekomstige bewonersdoelgroepen: starters en jongeren. Daarnaast zoekt men intensief contact met omliggende gebieden. De gemeente gaf aan dat er in de toekomst nog een samenspraak met omliggende wijken start.

De Inspriratiesessie Laak – Impulsen aan de Verheeskade, vond plaats op 21 april 2022. Organisatie: Platform STAD en gemeente Den Haag
Foto’s: Maurits van Hout