Gezonde groene STAD: Den Haag, omarm je romantiek
Groene gezonde STAD themafoto Christian van der Kooy bijschrift: groene gezonde STAD (met een laagje glazuur) Naast haar online patisserie Suger Art by Angie, betoveren Angela uit El Salvador en Ouafa iedere zaterdag de entree van de Sportcampus in het Zuiderpark met hun Zumba dansschool, waar je zelfvertrouwen en zelfbeeld weer glans krijgen.
Den Haag, groene stad, omarm je romantiek
column Maarten Hajer
Den Haag is op zoek naar zichzelf. De website van de gemeente opent met informatie over parkeren, gevolgd door afval. Lekker praktisch. Nergens vinden we informatie over het motto van de stad. Wie op het logo ‘vrede en recht’ klikt komt gewoon weer uit bij ‘parkeren’ en ‘afval’. Mag ik de stad een handje helpen?
Den Haag is de stad van vrede en recht. Maar wie de wereld wil verbeteren moet natuurlijk ook naar zichzelf kijken. Mensen in ‘betere’ Haagse buurten leven 12 tot 14 jaar langer gezond dan mensen in ‘aandachtswijken’. Dat is niet echt rechtvaardig. De vraag is natuurlijk waardoor dit verschil kan worden verklaard. Als de camera’s niet aanstaan weten velen van ons het antwoord wel: levensstijl. Verkeerde eetgewoonten, te weinig bewegen. Sommigen berichten zelfs over scootmobiels waar een asbak op het stuur gemonteerd zat. Ook al lekker praktisch.
In één beweging wordt hier de verantwoordelijkheid bij de burger gelegd. Er tegenover staan dan de bewuste, slanke, groentenverslaafde en immer energieke bewoners van de Vogelwijk of het Benoordenhout waarschijnlijk. Maar de gemeente heeft zelf veel mogelijkheden om structureel wat aan deze achterstand te doen. Neem de inrichting van de stad.
Ik vind Den Haag een romantische en groene stad. Nergens slingert het fietspad zo romantisch langs de trambaan als aan de Scheveningseweg. Geen stad heeft zo’n mooie woningvoorraad. Ik kan met open mond staan kijken naar de gevels aan de Regentesselaan of de Valliantlaan. Geen andere stad in Nederland waar burgers ‘s avonds kunnen kiezen: gaan we naar de stad of gaan we naar het strand?
> tekst loopt door onder de foto
Begrijpelijk dat er steeds meer mensen in Den Haag willen wonen. Dus moeten we verdichten. Er verschijnen megablokken met appartementen, bijvoorbeeld bij Station Hollands Spoor, en straks in het ‘Central Innovation District’. Maar mogen we daar onze kwaliteit van de groene romantiek misschien als uitgangspunt meegeven? Zullen we afspreken dat Rotterdam altijd wint met het hoogste gebouw? Maar dat wij ons toeleggen op de wijken met het beste park, het leukste plein?
En, als we groen en rechtvaardig willen combineren, zullen we dan niet alleen de armere wijken veranderen in vitale groene toekomstwijken maar ook wat meer sociale woningbouw realiseren in het groen of op het zand? Misschien een voorbeeldwijk tussen Huis Ten Bosch en Marlot? Durven we dat?
Maarten Hajer is professor of Urban Futures, Universiteit Utrecht
Bekijk hier > het interview met Maarten Hajer naar aanleiding van zijn column
Stad en natuur verweven
We moeten op een andere manier naar natuur en steden kijken, betoogt Maarten Hajer in zijn column voor het STADgesprek Op zoek naar idealen voor Den Haag. De gezonde stad is een ecologische stad, waar het aantrekkelijk groen rechtvaardig over de hele stad is verdeeld.
– Maak de groenstroken in straten bruikbaar voor wandelaars. Veel groenstroken in het midden van prachtige brede lanen zijn, als er al paden zijn, niet goed bruikbaar voor wandelaars omdat ze steeds moeten oversteken.
– Maak ruimte voor groen en spelende kinderen in versteende wijken zoals de Schilderswijk, misschien moeten we wel parkeerplaatsen of woningen weghalen.
– Richt de ondergrond weloverwogen in door bijvoorbeeld kabels te verleggen om ruimte te maken voor bomen in versteende straten.
– Maak van de Vaillantlaan en Benoordenhoutseweg stadsstraten met groen in plaats van snelwegen.
bloemlezing ideeënkaartjes:
- Zet in op een groene klimaatbestendige stad.
- Grote groene structuren beter verbinden door stad en regio heen.
- Zorg dat kleine groene structuren kunnen ‘dooraderen’ in woonwijken.
- Meer volwassen bomen erbij in versteende wijken en straten. Begin in de Schilderswijk.
- Geef bewoners een actieve rol bij vergroenen en het onderhoud van buurt
- Groene (waterdoorlatende) parkeerplaatsen in hele stad
- Richt brede lanen groen en wandelvriendelijk in.
- Een groene middenberm is mooi maar niet wandelvriendelijk (steeds oversteken)
- Richt kades en grachten in als hoogwaardige verblijfsruimte met veel groen
- Haal stenen uit Loosduinse Hoofdplein en breng er groen en water voor terug
- Denk ook aan verticaal groen op gevels
- Maak route langs (singel)grachten parkeerplaatsen vrij zodat er ruimte is voor groen en wandelen
- Zorg voor meer Stadsboomgaarden met bv fruit
Het STADgesprek Idealen voor Den Haag vond plaats in Maakhaven op 23 september 2021. Met Josse de Voogd (onderzoeker op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving), Sanne van Loon (Van Wilsum en van Loon architecten), Maarten Hajer (hoogleraar Urban Futures, Universiteit Utrecht), Ellen van Bueren (hoogleraar Urban Development Management TU Delft) en Christian van der Kooy (fotograaf).
foto’s bij tekst: Maurits van Hout