‘Meer open verbinding met de waterkant klinkt mij als muziek in de oren’

Interview met: Carolien, artistiek leider Electriciteitsfabriek

Midden in het Energiekwartier, gelegen aan het water van het Verversingskanaal, staat de Electriciteitsfabriek. Een iconisch gebouw met een uniek programma. Theo Jansen liet er zijn strandbeesten lopen, Christiaan Zwanikken betoverde jong en oud publiek met grote bewegende objecten, geuren en gekwetter en ook de paardjes van Klep & Co – de manege van de Verademing – kregen een podium in de grote monumentale hal.

Carolien van der Donk, artistiek leider en vanaf dag 1 betrokken bij oprichting van De Electriciteitsfabriek: ‘Juist in die samenwerking met kunstenaars, theatermakers, musici en partners uit de omliggende wijken zit de kracht van ons programma. Bij de Museumnacht Kids voegden de ontmoeting tussen fervente museumnachtbezoekers en de Klep & Co community de dimensie van wederzijdse ontroering toe aan het programma. Als ik dat ervaar, weet ik dat we op de goede weg zijn’.

Verbinding met de wijk

Een meer open verbinding met de waterkant klinkt Carolien als muziek in de oren. ‘Ingrepen als het in ere herstellen van de industriële ramen in de gevel, een aanlegsteiger, groot terras en het openstellen van het kleine bruggetje geven een enorme impuls aan de toegankelijkheid van de fabriek én dragen bij aan verbinding met de wijk’.

Carolien en haar team lopen over van ideeën. Ze schetsen een vergezicht waar De Electriciteitsfabriek en De Verademing elkaar ontmoeten als een huis en een tuin. De Electriciteitsfabriek als het huis waar kwalitatief hoogwaardige cultuur beleefbaar, herkenbaar en hoewel soms vervreemdend, altijd toegankelijk is; De Verademing als de tuin waar beweging, ontspanning en ontmoeting vanzelfsprekend zijn. Een groene oase waar insecten, kruiden, vogeltjes en kinderen de dienst uitmaken. Carolien: ‘Zet kwalitatief hoog in, maar zorg voor een helpende hand bij het verstaanbaar maken, voor nu en zeker ook voor de toekomst’.

artistiek leider electriciteitsfabriek

Ontmoet de mensen

Het interview is onderdeel van de STADverkenning Botsingskansen – van olifantenpaadje naar groene promenade tussen Haagse Markt en Zee. De mensen die op publieke plekken werken kennen de omgeving, bewoners en bezoekers. Een drietal van deze sleutelfiguren is door Esther Geradts gevraagd naar hun kijk op de route tussen Haagse Markt en zee.: Ibrahim, buurtsportcoach, Carolien, artistiek leider Elektriciteitsfabriek en Mitchell, barista van Arari.

De STADverkenning is mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie