‘Sport verbindt mensen’

Interview met Ibrahim Deraz (buurtsportcoach)

Ibrahim Deraz, buurtsportcoach bij De Mussen en personal trainer van zowel inwoners uit het Regentessekwartier als van die uit Transvaal, maakt zich sterk voor een gezonde én verbonden stad. Met zijn sportprogramma’s brengt hij mensen in beweging en faciliteert hij ontmoeting op een laagdrempelige manier. Ibrahim: ‘Sporten is niet alleen leuk en gezond. Het is ook een taal die iedereen spreekt en mensen verbindt’.

sportcoach ibrahimDe Verademing en Wijkpark Transvaal zijn volgens Ibrahim plekken waar de verbindende kracht van sport zichtbaar kan worden gemaakt. Ibrahim: ‘Het lijkt me geweldig om jaarlijks een sporttoernooi te organiseren waar verschillende wijken gebroederlijk met elkaar strijden om de felbegeerde verbindingstrofee. En dan afsluiten met een groot diner. Het ene jaar bereid door ondernemers van Transvaal; het andere jaar door die van het Regentessekwartier’.

Wandelen op doktersadvies

Volgens Ibrahim zou een aantrekkelijke, schone en vooral ook veilige wandelroute vanaf de Markt naar de Verademing er aan bijdragen dat meer inwoners van Transvaal in beweging komen. ‘Bewoners van Transvaal en de Schilderswijk zul je niet zo snel in fitnessapparaten zien hangen. Dat vinden ze niet prettig. Ze voelen zich bekeken. Wat ze wel graag doen, is wandelen. Als je wandelt, volg je je doktersadvies en kan je tegelijkertijd een praatje maken met je buurman, dochter of zus’.

10.000 stappen challenge

Mensen die dagelijks 10.000 stappen zetten zijn gezonder en hebben een hogere hersenactiviteit. De Markt-Zee route stimuleert bewoners van Transvaal en het Regentessekwartier daarom meer te lopen door de route aantrekkelijk in te richten voor wandelaars en herkenbare rustpunten te realiseren. Met gezondheidsorganisaties en partners uit de wijken wordt jaarlijks de 10.000 stappen challenge uitgeschreven. De Markt-Zee route speelt in de bewegwijzering in op deze 10.000 stappen challenge (ZEE: 5800 stappen; MARKT: 2900 stappen).

Ontmoet de mensen

Dit interview is onderdeel van de STADverkenning Botsingskansen – van olifantenpaadje naar groene promenade tussen Haagse Markt en Zee. De mensen die op publieke plekken werken kennen de omgeving, bewoners en bezoekers. Een drietal van deze sleutelfiguren is door Esther Geradts gevraagd naar hun kijk op de route tussen Haagse Markt en zee: Ibrahim (buurtsportcoach), Carolien (artistiek leider Elektriciteitsfabriek) en Mitchell (barista van Arari).

De STADverkenning is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie