STAD gesprek: Wonen in het CID

Het CID (Central Innovation District) moet een levendig en gemêleerd gebied worden. De stedelijke mix van rust, ruimte, reuring en plekken om te verblijven of spelen, maakt voor velen de ideale wijk. Zowel veel gezinnen als (alleenstaande) jongeren en ouderen willen dan ook stedelijk wonen, blijkt uit onderzoek. Maar hoe kunnen die ambities worden waargemaakt in een gebied dat met een groot aantal woontorens sterk verdicht wordt?

Een groot deel van de huidige woonvraag komt door een stijging van het aantal alleenstaanden en senioren. Maar ook een verrassend grote groep gezinnen wil best in een gezinsappartement wonen zodat ze in de stad kunnen blijven, concluderen onderzoekers van USP.  De hoeveelheid voorzieningen en de levendigheid die de (binnen)stad biedt, zijn voor veel stedelingen belangrijk. Welke woonwensen hebben de verschillende typen stadsbewoners? En hoe kunnen de woningen en woonomgeving in het CID voldoen aan die woonvraag?

Het is de bedoeling dat de nieuwe woonmilieus gemengde gebieden worden, met koopwoningen, middel dure huur, sociale huur en andere functies. Experts maken zich echter zorgen of dit streven wel realistisch is. Dreigen er rondom station Hollands Spoor vooral kleine goedkope woningen te komen en bij station Den Haag Centraal juist dure woningen? En met welke mix van woningtypen zorg je voor gemêleerde wijken?

Platform STAD gaat in gesprek met onder andere Gerwin Sjollema (USP onderzoek bouwsector), Anjelica Cicilia (Syntrus Achmea Real Estate & Finance), Rosalie de Boer (BPD), Jan Pronk (VVD), Martijn Balster (PvdA) en Arjen Dubbelaar (Groep de Mos/Hart voor Den Haag).

Foto boven: Laakhaven, door Christian van der Kooy

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.