STADconsult: Ruimte voor Werk

Hoe behouden en ontwikkelen we betaalbare bedrijvigheid in Den Haag? We zoomen in op transformatiegebied Scheveningen Haven. Werken is net zo belangrijk als wonen, maar staat onder grote druk. De gigantische woningvraag duwt creatieve startups, de maakindustrie en activiteiten met grote maatschappelijke waarde – maar minder economische slagkracht – steeds vaker en verder de stad uit. Hoe voorkomen we deze leegloop?

De transformaties van werkgebieden in Den Haag vormen een bedreiging, maar bieden ook kansen. We zoomen in dit STADconsult ‘Ruimte voor Werk’ in op transformatiegebied Scheveningen Haven en gaan in gesprek met Bernardina Borra (Spontaneous City International), Frank Weyzen (gemeente Den Haag, stedenbouw), Irma van Oort (KCAP), Chris Jetten (Vastint Hospitality), Casper van der Feltz (gemeente Den Haag, economie), Teun van Dijk (BOH, ovb), Miranda Vink (BSO en Boeg Nautic) en Anne Ophoff (MRP Development). Lukt het in deze gebiedsontwikkeling om ruimte voor het werken te behouden of zelfs uit te breiden?

Casus Scheveningen Haven

Deze haven is allang niet meer een plek waar alleen maar vissersboten binnenkomen. Hier wordt gewerkt aan een bijzondere mix van wonen, werken, recreëren en innoveren. Hoe bereik je de juiste balans in zo’n divers en voornamelijk werkgebied? En wat is er nodig om een gezond, robuust en betaalbaar werk-ecoysteem te garanderen? Veel projecten zijn inmiddels gerealiseerd of in aanbouw. Welke lessen op het gebied van samenwerking en regie kunnen we nu al meenemen naar de toekomst van dit gebied – en tevens andere transformatiegebieden in Den Haag?

Voor het STADconsult worden experts op naam uitgenodigd. De resultaten maakt Platform STAD openbaar.