STAD gesprek: Den Haag Zuidwest is klaar voor nieuwe Wijkaanpak

Den Haag Zuidwest is een kwetsbare wijk waar heel hard gewerkt wordt om bewoners weer perspectief en geloof in de toekomst te geven. Platform STAD gaat in gesprek met Tweede Kamerleden onder meer René Peters (CDA), Ingrid Michon (VVD), Farid Azarkan (DENK), Pieter Grinwis ( CU) en lokale experts zoals Mohamed Baba (bestuursvoorzitter Haag Wonen en trekker Alliantie Wonen en Leefomgeving) Bruno Bruins (directeur HTM, klankbordgroep Zuidwest), Kaushilya Budhu Lall (Economic Board The Hague) en Martijn Balster (wethouder Zuidwest en wonen). Ron Fresen (politiek verslaggever NOS) leidt het gesprek. Hoe dichten we de kloof met de rest van de stad?

Mensen maken de wijk

Allerlei initiatieven en organisaties willen van Zuidwest weer een mooie leefbare wijk maken. Tijdens het STADgesprek vertellen Elisabeth de Vries (Saffier ), Najat Lachab (Pand Zuidwest), Marianne Salters (Allekanten ) en Wim Schmale (Wijkwinkel bij Betje ) hoe zij dat doen. En tegen welke belemmeringen zij aan lopen. De slagkracht van woningcorporaties werd bijvoorbeeld ingeperkt. Tegelijkertijd is het beleid dat verzorgingshuizen sluiten en mensen met hulp van thuiszorg zo lang mogelijk in een gewone woning wonen. Veel ouderen hebben echter geen passende woning en eenzaamheid ligt op de loer. Ook mensen met psychische problemen krijgen hun behandeling zoveel mogelijk thuis. Zij komen vaak in de kwetsbare wijken terecht. En er is een tekort aan betaalbare bedrijfsruimte en bereikbare arbeidsplaatsen in Zuidwest. Terwijl juist werk perspectief biedt op een betere toekomst.

Gezondheid, werk en veiligheid

Want Zuidwest is een van de 16 Nederlandse wijken waar mensen ten opzichte van de gemiddelde Nederlander meer dan 10 jaar langer in slechte gezondheid wonen, in een leven dat bovendien vijf tot zeven jaar korter is. In de portieken wonen veel mensen met aan armoede gerelateerde problematiek en zij hebben minder kans op een baan. Daar bovenop hebben mensen hier zwaarder te lijden onder de coronacrisis en zijn woningen van mindere kwaliteit.

Daarom wordt de roep om nationale aandacht en -middelen voor deze kwetsbare wijken steeds sterker. Waarmee zouden de inwoners van deze wijken geholpen zijn? Wat zijn de ingrediënten voor een ‘Wijkaanpak nieuwe stijl’?

Het STADgesprek kun je volgen via een livestream die wordt uitgezonden vanuit Pand Zuidwest aan de Leyweg in Den Haag. Meld je hieronder aan voor de livestream. Je ontvangt dan een paar dagen van te voren de link per mail.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.