Debat: Oneindige STAD van Constant Nieuwenhuys

Boven de bestaande stad creëerde Constant Nieuwenhuys nieuwe leefomgevingen waarin iedereen vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Zijn intrigerende project New Babylon inspireerde Adri Duijvestein en architecten als Rem Koolhaas, Winy Maas, Frank van Klingeren en Santiago Calatrava. Tijdens het Platform STAD zomerdebat de Oneindige STAD bezoeken we onder leiding van experts en architecten de tentoonstelling in het Gemeentemuseum en vertalen we zijn ideeën naar de hedendaagse stedelijke ontwikkeling van Den Haag.

In New Babylon bepalen mensen zelf hoe hun stad eruit ziet. De vorm ligt niet vast en is zelfs demontabel. Constant doet slechts suggesties voor de inrichting. “Alles moet mogelijk blijven, alles moet kunnen gebeuren, de omgeving wordt gecreëerd door de activiteiten van het leven en niet andersom”. In de huidige stadsplanning is men op zoek naar manieren om niet vooraf alles vast te leggen in een masterplan, maar strategieën te ontwikkelingen voor organische groei en placemaking. Kunnen de ideeën voor New Babylon worden gebruikt om meer vrijheid en ruimte voor experiment in de stedelijke ontwikkeling te creëren?

Een stad moest volgens Constant Nieuwenhuys ruimte bieden voor avontuur, creativiteit en de spelende mens. In hoeverre is die ruimte er in Den Haag? Welke inspiratie biedt New Babylon nu voor de inrichting en het gebruik van de ruimte, zelfs of misschien wel juist als de stad hard groeit?

Rondleiding en bezoek tentoonstelling en aansluitend debat met onder andere Laura Stamps (conservator Gemeentemuseum), Jan Knikker (Partner / Development MVRDV) Adri Duijvestein (oud-wethouder Den Haag), Gerrit van Es (HVE architecten), Francien van Westrenen (STROOM), Leo Oorschot (HAAC), Dennis Hofman (BNA Haaglanden)

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.