Ontmoeten en verblijven geven nieuw Spuiplein betekenis

Het ontwerp voor het nieuwe Spuiplein maakt van deze kale plek een prettige centrale ontmoetingsplek. In dialoog met uiteenlopende gebruikers kregen de vele puzzelstukjes hun plek.

Aan het begin van dit derde en laatste STADgesprek over het Spuiplein presenteert Wim Voogt (OKRA landschapsarchitecten) het voorlopig ontwerp voor het Spuiplein. Het idee is om van het Spuiplein een plek te maken waar je alle dagen in het jaar graag wilt zijn om elkaar te ontmoeten en te verblijven. Met veel ruimte voor groen en een waterpartij als referentie naar de historische Turfmarkt lijkt hij goed geluisterd te hebben naar de wensen uit de stad. Daarnaast biedt het Spuiplein straks voldoende plekken waar de culturele instellingen rond het plein hun programmering ook buiten kunnen verlengen.

Rond het plein staan volgens Voogt veel gebouwen die schreeuwen om aandacht, ‘Kijk mij eens leuk zijn!’, daar hebben we met deze compositie meer evenwicht in gebracht. Zodat het Spui weer de drager van het gebied wordt. Uiteindelijk hebben we hier iets gemaakt wat we alleen in Den Haag hadden kunnen ontwerpen. Ook het grind en schelpen verwijzen naar Haagse pleinen en plekken als het Lange Voorhout.

ontwerp spuiplein met ruimte voor ontmoeten

Plein van betekenis

Hilbert Bredemeijer (wethouder buitenruimte Den Haag) vertelt dat het er vroeger niet prettig toeven was. Een grote stenen vlakte met als enige verkoeling een fontein die vaak kapot was. Door de verkoeling die het groen en het water eraan toevoegen wordt het straks echt dé ontmoetingspek midden in de stad.

Via de chat komen vragen binnen over het beheer en inrichting: Kunnen kinderen in de waterpartij spelen? Kun je met een kinderwagen over het grind? Wordt er gehandhaafd op het fietsen op het plein? Komt er een groene trambaan? Kan het verkeer over het Spui verminderd worden?

Veel vragen gaan over het praktische gebruik van het plein, merkt Anne Mulder (wethouder stadsontwikkeling Den Haag) op. Het ontwerp spreekt blijkbaar aan, maar het moet uiteindelijk wel praktisch zijn. Dus voor de mensen met rollator of kinderwagen is er een speciale route aangelegd, kinderen kunnen er spelen en het fietsverbod wordt gehandhaafd.

Omdat het Spuiplein een relatief kleine plek is, kijkt Mulder vooral naar de relatie met de omgeving. Als we rondom nog straten gaan afsluiten voor het verkeer, zoals de Gedempte Gracht, dan biedt dat weer een kans. Ook langs de looplijn naar het station, dit plan sluit geen toekomstige ontwikkelingen in de omgeving uit, maar biedt juist heel veel kansen.

Hoe nu verder?

Wim Voogt stelt dat het ontwerp tot stand is gekomen door de inbreng van heel veel mensen vanuit de eerdere STADgesprekken en klankbordgroepen. Deze vorm van participatie draagt volgens hem echt bij aan een beter plein. Pauline van den Broeke (gemeente Den Haag) vindt het heel belangrijk dat je niet een of twee gesprekken doet, om snel iets op te halen of te zenden, maar juist de dialoog zoekt. In gesprek zijn met elkaar, van elkaars belangen leren en ze erkennen en dan samen naar oplossingen zoeken. En dat is in dit ontwerpproces gedaan. De vorm van participatie is daarmee een voorbeeld voor toekomstige projecten. Waarbij Van den Broeke de kanttekening maakt dat zij graag nog meer diversiteit in de groep deelnemers ziet.

Via de chat wordt gevraagd naar het kunstwerk. Kan de stad daar ook over meepraten? Blijft er ruimte voor de skaters? Hoe ziet de tijdelijke inrichting er uit?

Na de zomer neemt de raad een besluit over het ontwerp en de uitvoering. Een deel van het Spuiplein wordt dan tijdelijk ingericht met stenen en groen. In 2022 zijn de werkzaamheden aan het oude deel van het NDT-gebouw afgerond en kan de definitieve inrichting plaatsvinden. Volgens Voogt zal het deel van Spuiplein dat buiten het plan valt (tussen Hulshoff en het stadhuis) met hardsteen worden bestraat zodat skaters daar kunnen skaten. Stroom gaat de stad betrekken bij het kunstwerk.

Luister hier naar korte compilatie van het gesprek >

Hier kun je het hele gesprek terugluisteren>

Het STADgesprek Op weg naar een nieuw Spuiplein vond plaats op 13 april via een interactieve livestream.