MengelMoestuin en Buurttuin Zusterstraat winnen HOP stadmakerseditie

Het initiatief Groene Matties’ MengelMoestuin in de wijk Vrederust wint de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) 2022. De publieksprijs ging naar Buurttuin Zusterstraat in de Schilderswijk. De HOP is voor de tweede keer uitgereikt op initiatief van Platform STAD. Het betreft dit jaar een speciale editie voor initiatieven van stadmakers. Met elkaar kleuren actieve bewoners en ondernemers de stad in.

Een  professionele jury nomineerde uit alle inzendingen vijf plekken voor de HOP: Buurttuin Zusterstraat, Groene Matties’ MengelMoestuin, Molenvlietpark, Playground Hondius en Toekomst Tuin Transvaal. Na een bezoek aan deze locaties koos de jury de winnaar. Het publiek koos de winnaar van de publieksprijs. Winnaars van de juryprijs en publieksprijs ontvingen ieder 500 euro om de plek nog interessanter te maken.

Groene Matties’ MengelMoestuin winnaar juryprijs

De Groene Matties’ MengelMoestuin in Den Haag Vrederust overtuigde de jury in verschillende opzichten. De Mengelmoestuin is ontstaan vanuit de droom van een groep vrouwen die de binnentuin omtoverden tot een plek waar jong en oud samenkomen en samen tuinieren.

Volgens de jury heeft de Groene Matties’ MengelMoestuin een grote impact op de sfeer, de sociale veiligheid en de sociale cohesie in de buurt.

Door de inzet van buurtbewoners is de halfopen binnentuin verandert van ‘kijkgroen’ naar een groene ontmoetingsplek die actief gebruikt wordt. Ook de aandacht voor gezond voedsel en een duurzame teelt bevalt de jury.  De MengelMoestuin is op deze manier een voorbeeld voor de inrichting van de groene, veelal ongebruikte half-open ruimtes in de naoorlogse woongebieden die Den Haag rijk is.

Bovendien is de MengelMoestuin slim ontworpen voor de toekomst. De tuin is verplaatsbaar ingericht en kan meebewegen met de sloop en nieuwbouw die de wijk te wachten staat.

 

mengelmoestuin den haag

Buurttuin Zusterstraat wint publieksprijs HOP

Het grootste deel van de bijna 600 stemmen ging naar Buurttuin Zusterstraat, die daarmee de HOP publieksprijs 2022 won. De buurttuin wordt door stemmers beschreven als een oase. Deze door bewoners zelf ingerichte openbare tuin ligt binnen een woonblok in de versteende Schilderswijk. De stemmen konden worden voorzien van een toelichting. Een greep uit de opmerkingen:

“Het is een fantastisch project dat de buurt bij elkaar brengt en samenhorigheid creëert in een soms verdeelde buurt.”

“Mooi natuurplekje in de stad voor ieder wat wils. Vooral als je geen tuin hebt. Heerlijk plekje.”

 

buurttuin zusterstraat met pizzaoven

Waarom een HOP voor initiatieven vanuit de stad?

Mensen maken de stad. Initiatieven, ideeën en daadkracht van bewoners bepalen ook in Den Haag in grote mate de sfeer en de samenhang in een buurt. Buurtinitiatieven geven een thuisgevoel in de wijk en een prettig gevoel van controle over de directe omgeving.

Juist in tijden van toenemende polarisatie is het belang van cohesie in buurten en wijken groot. Ook kennen bewoners en ondernemers hun eigen wijk natuurlijk heel goed. Zij weten daarom precies waar het bijzonder mooi is en wat er nog ontbreekt. Door verschillende Haagse projecten te laten zien, wil Platform STAD bewoners en ondernemers inspireren.  Iedereen kan zijn omgeving mooier en leefbaarder maken.

prijsuitreiking hop

Inzenders en juryleden bij de prijsuitreiking HOP 2022 in musicon

De openbare ruimte vieren

Platform STAD onderstreept met de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) het belang van een goede openbare ruimte. De prijs stimuleert het bewust omgaan met het inrichten van de openbare ruimte. Bewoners, ondernemers en kunstenaars zonden 15 mooie en inspirerende projecten in voor de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) 2022 – stadmakerseditie.

Alle bevindingen van de jury en alle inzendingen staan in het online STADmagazine >.

De juryprijs en de publieksprijs zijn uitgereikt op 8 december 2022 tijdens de feestelijke Haagse stadmakers winterborrel in Musicon.