Buurtconferentie Helena van Doeverenplantsoen

Indrukwekkend participatietraject voor meer functies, groen, sociale cohesie en veiligheid in hartje Den Haag

De inzender: 

Het Helena van Doeverenplantsoen is het enige echte openbare groen van redelijke grootte in de wijk maar kampt met verschillende uitdagingen.

Onder de naam Buurtconferentie Helena van Doeverenplantsoen is een zeer uitgebreid participatietraject gestart over het gebruik en de sociale veiligheid daar. Doel van de Buurtconferentie was om te komen tot een samenhangend plan voor de aanpak van het Helena van Doeverenplantsoen. Daarbij ging de aandacht vooral naar de drie thema’s: fysiek, sociaal en veiligheid. Dit heeft geleid tot een programmaconcept dat klaar is om met partners in de wijk, de gemeente Den Haag en bewoners uitgewerkt en gerealiseerd te worden. Het programma wordt gefaseerd omgezet. Fase 1, een nieuw schelpenpad en het begin van een moestuin zijn gerealiseerd!

Maar er zijn nog veel meer plannen gemaakt: Het meest in het oog springend was de keuze voor ‘actief groen’. Er werd veel aandacht en ruimte gevraagd voor bewegen/ sporten én voor groen ‘waar je wat aan hebt’. Te denken valt daarbij aan moestuinen en plukfruit. Ook hier werd weer gevraagd om toezicht, eventueel in de vorm van beheer of een combinatie met een Hopje. (gebouwtje met beheerder/vrijwilligers). Er is ook nagedacht over het terugdringen van parkeerplekken langs het park. De kwestie of het park alleen overdag open kan worden gesteld is ook nog een heet hangijzer.

Ook na realisatie zal er blijvend aandacht moeten zijn voor de ervaringen en initiatieven van de bewoners. Opbouwwerk blijft ondersteuning bieden hierbij. Naast bewoners werden ook specifieke wijkpartners betrokken bij het proces, denk aan de corporatie, politie en het stadsdeel. 

De gemaakte plannen zijn betaalbaar en uitvoerbaar. Het transformatieproces is ingezet en in beeld gebracht. Hopelijk geeft de gemeente voldoende middelen voor de uitvoering van de volgende fase! 

Locatie:

Lange Beestenmarkt/Hamerstraat

Betrokken organisaties en personen:

Marco Vehres, Bureau Buurtactief, Stichting Jeugdwerk (Cees de Hoon), Queeste architecten (Jeroen Trimbos, Gregor Kaliszuk)

Foto’s: Christian van der Kooy