Joost Emmerik

Joost Emmerik

jurylid

“We moeten voorbij het idee dat de mens boven de natuur staat en naar een radicaal inclusieve houding waar de mens beseft dat er geen scheiding is, dat we een zijn met de natuur.”

Deze gedachte probeert Joost als zelfstandig tuin- en landschapsarchitect in de praktijk te brengen. Hij ontwierp samen met De Onkruidenier en Joyce Oomen de tuin van het AmsterdamAlmere paviljoen op de Floriade 2022, festivaltuinen in Chaumontsur-Loire, Amiens en Lausanne en hij werkt onder meer aan de campus van Zwevegem in België. 

Naast ontwerp-projecten is Joost ook bezig met – vaak zelf geïnitieerd – onderzoek. Hij maakte diverse tentoonstellingen voor Het Nieuwe Instituut en leverde een bijdrage aan de Nederlandse inzending voor de Triënnale in Milaan en de AUBB in Shenzhen. Samen met architectuurhistoricus Lara Voerman voerde hij een onderzoek uit naar de representatie van landschappen in tuinen (zie: hetlandschapindetuin.nl). 

Joost was tot 2021  commissielid bij de regeling Talentontwikkeling en Bouwen aan Talent. Ook heeft Joost lesgegeven aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam, de Technische Universiteit Delft en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2016 is Joost verbonden aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, waar hij college geeft over de geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur. Sinds 2022 is hij hoofd Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Joost is in Den Haag opgegroeid en woonde er tot zijn 25ste. Na zijn studie architectuur en stedenbouw aan de TU Delft heeft Joost een aantal jaren bij het Ingenieursbureau in Den Haag gewerkt.