Inzenden HOP stadmakerseditie – Haagse Openbare ruimte Prijs 2022

De tweede editie van de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) zet initiatieven van bewoners, stadmakers en ondernemers in de openbare ruimte in het zonnetje. Ben je initiatiefnemer of ken je een plek die door bewoners of ondernemers een nieuwe betekenis kreeg of waar zij de inrichting verbeterden? Meld dan voor 7 oktober 2022 het project aan voor de speciale HOP stadmakerseditie van Platform STAD met het aanmeldformulier. De winnaars van de juryprijs en de publieksprijs ontvangen 500 euro om de plek nog interessanter te maken.

Waarom een HOP voor initiatieven vanuit de stad?

Mensen maken de stad. Initiatieven, ideeën en daadkracht van bewoners bepalen ook in Den Haag in grote mate de sfeer en de samenhang in een buurt. Buurtinitiatieven geven een thuisgevoel in de wijk en een prettig gevoel van controle over de directe omgeving.

Juist in tijden van toenemende polarisatie is het belang van cohesie in buurten en wijken groot. Ook kennen bewoners en ondernemers hun eigen wijk natuurlijk heel goed. Zij  weten daarom precies waar het bijzonder mooi is en wat er nog ontbreekt. Door verschillende Haagse projecten te laten zien wil Platform STAD bewoners en ondernemers inspireren. Iedereen kan zijn omgeving mooier en leefbaarder maken. 

Haagse Openbare ruimte Prijs HOP

Platform STAD is daarom heel benieuwd welke spraakmakende bottom-up projecten en experimenten in de openbare ruimte van Den Haag plaatsvinden. En zet deze heel graag in het zonnetje. De HOP stadmakerseditie wordt een feest  voor alle Haagse stadmakers!

De onafhankelijke vakjury kiest een winnaar uit de inzendingen. De vakjury bestaat uit Donica Buisman (RAUM), Gerben Helleman (Haagse Hogeschool), Anneke Jongerius ( AM), Ruud Ridderhof (Ridderhof Stad & Ruimte) en Edwin Santhagens (Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur) aan de hand van criteria. Bovendien kan iedereen stemmen voor de publieksprijs!

groen in zuidwest den haag

Project inzenden voor HOP stadmakerseditie

Alle typen initiatieven in de openbare ruimte maken kans op de HOP 2022 stadmakerseditie. Of het nu een kleine ingreep is of een groot project. Op een plein, op het water, in een straat of park. Van boomspiegel tot voedselbos, meubilair of andere creatieve invulling. Je kunt elk project in de openbare ruimte van Den Haag aanmelden dat is gerealiseerd of (gedeeltelijk) in gebruik genomen vanaf 1 januari 2019 tot 1 oktober 2022. Aanmelden kan tot 7 oktober 2022 met het aanmeldformulier.

Voorwaarden inzenden

  • Het initiatief voor het project ligt geheel of  gedeeltelijk bij bewoners, stadmakers of ondernemers. Bij het bedenken, plannen en realiseren kunnen zij wel samenwerken met de gemeente, woningbouwcorporaties, ontwikkelaars of terreinbeheerders.
  • Het gaat om een permanente of tijdelijke (her-)inrichting van openbare ruimte, die de betekenis van de plek duurzaam verandert.
  • Projecten dienen binnen de gemeentegrenzen van Den Haag te liggen
  • De projecten moeten zich in de openbare ruimte bevinden en in ieder geval een groot deel van de dag vrij toegankelijk zijn.
  • De projecten zijn gerealiseerd of (gedeeltelijk) in gebruik genomen in de periode tussen 1 januari 2019 tot en met  1 oktober 2022.
  • Genomineerde projecten van de laatste editie van de HOP zijn uitgesloten.
  • Als je onder de 5 genomineerde projecten valt, ben je beschikbaar op 21 oktober 2022 om het project ter plaatse toe te lichten aan de jury.

Beeld: inzendingen HOP 2020, foto’s Christian van der Kooy