Inzenden HOP: Haagse Openbare ruimte Prijs

Platform STAD lanceert de HOP: een nieuwe prijs voor de meest gewaardeerde vernieuwde openbare ruimte van Den Haag van de afgelopen vier jaar.
Ontwerpers, opdrachtgevers en bewoners kunnen tot en met 9 februari hun project inzenden.

De HOP

Platform STAD onderstreept met de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) het belang van een goede openbare ruimte. De prijs stimuleert het bewust omgaan met en inrichten van de openbare ruimte.
Maar vooral wil Platform STAD samen met ontwerpers, opdrachtgevers en bewoners het publieke leven in de openbare ruimte van Den Haag vieren.

Waarom de HOP?

Openbare ruimte maakt de stad

Een prettige en goed functionerende openbare ruimte is essentieel voor de kwaliteit van leven van alle Haagse bewoners.
Zodra je je huis verlaat, beweeg je je immers door openbare ruimte en langs plekken die meer of minder prettig aanvoelen en die wel of niet uitnodigen tot verblijf.
Sommige plekken zijn gebruiksvriendelijk en toegankelijk, andere plekken hebben veel barrières. Er zijn onbestemde en anonieme plekken, maar ook openbare ruimtes die door materiaalgebruik en vormgeving iets ‘vertellen’ over de plek.

Uitdagingen voor Den Haag

Den Haag kent een bijzondere traditie van het constant verbeteren van de openbare ruimte in de stad. De gemeente heeft in ‘De Kern Gezond’ en ‘De Kern Bijzonder’ zorgvuldig vastgelegd hoe de stad met de openbare ruimte omgaat. Ook de Adviescommissie Openbare Ruimte (ACOR), die alle nieuwe ontwerpen toetst, is landelijk uniek.

Maar er zijn ook nieuwe uitdagingen voor het goed inrichten en functioneren van de openbare ruimte.
De bevolking groeit. Steeds meer mensen moeten dezelfde plekken met elkaar delen. Behalve simpelweg meer drukte, levert dat ook meer verschillende belangen op waar met de inrichting rekening mee moet worden gehouden. Tegelijkertijd neemt de segregatie verder toe en zijn klimaatbestendigheid, bereikbaarheid maar ook vercommercialisering steeds belangrijkere thema’s.

Met elk nieuw ontwerp wordt opnieuw een afweging gemaakt tussen al deze opgaves en belangen. Met de HOP kijken we eens goed naar de nieuw ingerichte openbare ruimtes die Den Haag rijk is. Wat precies maakt een ingreep tot een succes?

Projecten inzenden voor de HOP

Ontwerpers, opdrachtgevers en bewoners kunnen tot en met 9 februari hun project inzenden voor de Haagse Openbare ruimte Prijs.
De vakjury nomineert vijf inzendingen, waarop het publiek kan stemmen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in mei worden de HOP juryprijs en de HOP publieksprijs uitgereikt.

Vier het publieke leven in de openbare ruimte van Den Haag mee en zend je favoriete project in!