‘Een pareltje op het Plein van Verbinding’

Interview met Mitchell, de trotse barista van koffiehuis Arari.

Sinds de lente van 2019 is Mitchell de trotse barista van Arari. Een zomer lang serveerde hij heerlijke koffie en fruitshakes op wat hij liefkozend het Plein van Verbinding noemt. Mitchell: ‘Arari is mengelmoes tot de max. Mensen uit de buurt delen hier verhalen, mensen op doorreis drinken een bakkie en met de komst van woontoren De Hoge Regentesse verwacht ik dat er nog veel meer mooie ontmoetingen en verhalen ontstaan’.

Arari ligt op een vergeten pleintje aan de Loosduinsekade. Een pleintje met zes prachtige platanen. Een pleintje met potentie. De tramlijnen van de markt naar de zee en die van het centrum naar Loosduinen kruisen elkaar. Een buurman van Arari, Espresso Service West noteerde 3500 fietsbewegingen per dag.

Plek van betekenis

Mitchell’s liefde voor deze plek komt niet geheel uit de lucht vallen. 45 jaar geleden bestierde zijn opa deze kleine parel. Zijn vader kan nog glunderend vertellen over de bakkies troost en de prachtige verhalen die stamgasten in het koffiehuis deelden. Mitchell’s droom is van Arari ook in de winter een plek van betekenis en verbinding te maken. ‘Een paar meter erbij zodat meer mensen binnen kunnen zitten, gekleurde festivallampjes tussen de platanen zodat iedereen het pleintje gaat zien, grote bloembakken om het terras en extra fietsenrekken zodat alle reizigers die deze plek als opstaplocatie voor de tram gebruiken hun fiets kunnen parkeren en een bakkie komen doen.’

barsta Michell

Stad van Koffiehuizen

Den Haag is de stad van koffiehuizen. Waar in andere steden dit eind 19e -eeuwse fenomeen – voortgekomen uit het verlangen arbeiders iets anders te schenken dan jenever en bier – in de 20e eeuw verdween, behielden de Haagse koffiehuizen hun bestaansrecht. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat Den Haag een groot verschil kent tussen rijk en arm. Het was arbeiders niet toegestaan hun lunch op te eten in de chique herenhuizen. Zij moesten hun boterhammen nuttigen in de koffiehuizen. Langs de markt – zee route liggen een aantal van deze koffiehuizen. Door hen te koesteren, de ruimte te geven, met elkaar te verbinden en door koffiehuizen die leeg staan nieuw leven in te blazen, kunnen deze pareltjes een van de dragers van de markt – zee route worden.

Ontmoet de mensen

Het interview is onderdeel van de STADverkenning ‘Botsingskansen – van olifantenpaadje naar groene promenade tussen Haagse Markt en Zee De mensen die op publieke plekken werken kennen de omgeving, bewoners en bezoekers. Een drietal van deze sleutelfiguren is door Esther Geradts gevraagd naar hun kijk op de route tussen Haagse Markt en zee.: Ibrahim, buurtsportcoach, Carolien, artistiek leider Elektriciteitsfabriek en Mitchell, barista van Arari.

De STADverkenning is mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie