Excursie: STADschouw “De Resident”

In hoeverre worden idealen en doelen uit stedelijke gebiedsvisies daadwerkelijk gerealiseerd? Wat blijkt in de praktijk wel of juist niet te werken? En over welke onderdelen moet een meer diepgaand gesprek worden gevoerd voordat een plek goed kan worden beoordeeld? In de STADschouw formuleren deelnemers samen met live-recensenten Annemieke Fontein (landschapsarchitect gemeente Rotterdam) en Eric van der Kooij (conceptontwikkelaar BPD en voorzitter BNSP) op locatie antwoorden op deze vragen.

 

Volwassen gebiedsontwikkeling onder de loep

Tijdens de eerste STADschouw wordt De Resident onder de loep genomen. Deze woon-werk wijk tussen het Centraal Station en het Stadhuis is vanaf begin jaren negentig onder begeleiding van hoofdontwerper Rob Krier tot stand gekomen. De deelnemers komen samen in dit gebied en gaan na een inleiding zelf op verkenning door de ‘afgeronde’ gebiedsontwikkeling. Individueel of in spontaan ontstane groepjes worden ze gevraagd om goed te kijken en het gebied te ervaren. Er zijn ook gesprekspartners aanwezig die meer vertellen over het dagelijks gebruik van het gebied.

Op basis daarvan kunnen deelnemers allereerst zelf antwoorden formuleren op bovengenoemde vragen. Aansluitend geven deskundige recensenten Annemieke Fontein (landschapsarchitect gemeente Rotterdam) en Eric van der Kooij (conceptontwikkelaar BPD en voorzitter BNSP) in de vorm van een live-recensie aan wat hen aanspreekt, wat ze zelf anders zouden doen, en waar ze quick wins zien om bepaalde positieve invloeden te versterken of lastige plekken alsnog een impuls te geven. Hierover gaan de recensenten in gesprek met de deelnemers. Zijn de idealen over leefbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit volgens hen voldoende gerealiseerd? Is de architectuur tot leven gekomen? En waar kijken deze recensenten bij beantwoording van die vragen specifiek naar? Zo worden de deelnemers zowel inhoudelijk gevoed als geprikkeld om met verschillende brillen naar een omgeving te kijken.

 

Programma

16.00 – 16.05        Welkom door Bram Heijkers (Platform STAD)

16.05 – 16.25        Inleidingen over de locatie en achterliggende gedachte van toenmalige gebiedsontwikkeling (namen volgen)

16.25 – 18.00        Individueel ervaren van De Resident door deelnemers met de gelegenheid om met lokale bewoners en ondernemers in gesprek te gaan

18.00 – 18.30        Live-recensies van onder andere Annemieke Fontein (landschapsarchitect gemeente Rotterdam) en Eric van der Kooij (conceptontwikkelaar BPD en voorzitter BNSP)

18.30 – 18.45        Reactie recensies door Richard Koek (expert stedenbouw gemeente Den Haag) en (naam volgt)

18.45 – 18.55        Gesprek recensenten met de deelnemers

18.55 – 19.00        Afsluiting

19.00 – 19.30        Borrel

 

De Resident

De Resident ligt aan de entree van de stad. Wonen, horeca, winkels en ministeries komen hier bij elkaar en het gebied vormt de looproute van het Centraal station richting het centrum en het stadhuis. Eind jaren tachtig werd besloten tot een grootschalige herontwikkeling die door de architecten Sjoerd Soeters en Rob Krier werd geleid en ontwikkeld werd door MAB (opgegaan in BPD). Diverse bekende en minder bekende gebouwen maken onderdeel uit van dit gebied, naar de ontwerpen Rob Krier en Sjoerd Soeters, alsook van Scala Architecten, Peter Drijver, Cesar Pelli, Adolfo Natalini, Michael Graves, Gunnar Daan, Bert Dirrix en Karelse Van der Meer (nu Zwarte Hond).

De Resident maakt onderdeel uit van Uilebomen, de Rivierenbuurt (Stadsdeel Centrum) en beslaat 0.04m2. Het gebied bestaat voornamelijk uit woningen, kantoren (ministeries, kleinere bedrijven, verzekeringsmaatschappijen) en horeca. Er zijn weinig andere voorzieningen. Het masterplan voor dit gebied (door architect Rob Krier) werd in 1993 door de gemeenteraad goedgekeurd. De bouw werd afgerond in 2007 en bestaat uit een mix van hoogbouw (torens) en gebouwen van 5-6 verdiepingen hoog. Het gebied is sindsdien wel nog in ontwikkeling gebleven.

Een voorbeeld hiervan is het kantoorgebouw ‘Castalia,’ welke in 1998 werd opgeleverd. Het oude Transitorium naar ontwerp van de Amserikaanse architect Michael Graves, kreeg een nieuwe gevel en een twee-puntig dak (‘de Haagse tieten’) vanuit architectenbureau Soeters van Eldonk. Inmiddels is dit gebouw verbonden aan het gebouw Helicon. In beide gebouwen zijn ministeries gevestigd. Cepezed ontwierp een nieuw atrium waarbij de buitenruimte tussen beide gebouwen (nu bekend als het Parnassusplein) werd overdekt in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf.

Met oude en nieuwe looproutes, een grote doorstroom en een mix van wonen, werken en recreatie vormt de Resident en haar directe omgeving tussen het station, de Turfmarkt, Fluwelen Burgwal en Herengracht een bepalend gebied voor de stad. Is dit gebied na de grote ingrepen een aantrekkelijk gebied geworden voor de verschillende gebruikers en functies die hier een plek vinden, en is het als entree van de stad geslaagd? Hoe haakt het aan op de omgeving, met de loop naar Amare en het Stadhuis? Wordt het beleefd als een toegankelijk gebied? Sluit de Resident aan op de omringende buurten?

 

Foto: Google Earth

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.