STADgesprek: Hoe maakt Den Haag haar bloemkoolwijken toekomstbestendig?

Op de Dag van de Architectuur stelt Platform STAD de architectuur uit de jaren 1970 centraal. Kenmerkend zijn de bloemkoolwijken en stadsvernieuwing. Woonwijken Nieuw Waldeck, Houtwijk, Bezuidenhout-West, en Schilderswijk, en woongebouwencomplexen zoals Couperusduin, De Markthof, ZHB-hoven (Kortenbos) zijn belangrijke voorbeelden. Den Haag telt ook veel karakteristieke kantoren uit deze periode, zoals het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken, de ‘apenrots’, waar nu de Tweede Kamer een tijdelijk onderkomen heeft. Tijdens dit STADgesprek bespreken we de vroege fase van de zogenoemde Post 65 architectuur, die tussen 1965 en ongeveer 1995 werd gebouwd.

Wat maakt sommige Haagse bloemkoolwijken, stadsvernieuwing en wooncomplexen zo iconisch? En hoe maakt Den Haag deze woongebouwen toekomstbestendig? Door hun leeftijd zijn veel van deze woningen aan groot onderhoud toe en beperkt geïsoleerd. Met respect voor architectonische waarde moeten deze woningen klimaatneutraal en klimaatadaptief worden gemaakt. Kan dat?

post 65 zhb hoven in Kortenbos historische foto

ZHB-hoven in 1979 door Klunder architecten. Bron: Haags Gemeente Archief Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling.

STADgesprek op de Dag van de Architectuur

Botine Koopmans (architectuurhistoricus en onderzoeker naar Haagse Post 65 architectuur) vertelt over de kenmerken van deze architectuur. Een belangrijke vraag daarbij is wat het waard is om te behouden is en waar kansen zijn voor verandering.

Klaas Waarheid (architect van Van Schagen architecten) en Max Jeleniewski (programmamanager gebiedsontwikkeling van Staedion) vertellen over de renovatie van ZHB-hoven in Kortenbos van Klunder architecten.

Mario van Kooij ( architect Zecc architecten) vertellt over de renovatie voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. Een gebouw van de architecten Apon, Van den Berg, Ter Braak en Tromp uit de periode 1974-1985.

Wandeling

Aansluitend is er een wandeling naar een Post 65 project van Groep 5 (Bram van Hengel) in Bezuidenhout-West of Rivierenbuurt uit de jaren zeventig en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Het STADgesprek vindt plaats op zaterdag 18 juni, de Dag van de Architectuur,
Aanmelden is niet nodig. Max 70 zitplaatsen