STADgesprek: Duik in de Haagse ondergrond
Bovengronds én ondergronds wordt Den Haag steeds voller. Diverse ruimteclaims strijden met elkaar om ruimte in de ondergrond. In het STADgesprek Duik in de Haagse ondergrond verdiepen we ons in het thema ondergrond in relatie tot de stedelijke ontwikkeling van Den Haag. Om de complexiteit van de opgave te schetsen en kansen en mogelijkheden te verkennen om hier op een goede manier mee om te gaan.
Klimaatadaptatie, verduurzaming, circulaire economie en energietransitie zijn belangrijke opgaven binnen de stedelijke ontwikkeling die onlosmakelijk zijn verbonden met de ondergrond. De aanpak ten behoeve van de gewenste vergroening van de stad (boomwortels), geologie (veen en zand) en vitale ondergrondse infrastructuur (kabels en leidingen) blijken in veel gevallen een uitdagende combinatie. Op de veengrond in de Schilderswijk is het bijvoorbeeld lastig om bomen te plaatsen vanwege uitzakking van het grondwater. En boomwortels kunnen op termijn kabels en leidingen beschadigen.
We starten met een inspirerend voorbeeld: het Koppelkansen traject uit Amsterdam, waarin de gemeente, Liander en Waternet al jaren samenwerken. Aansluitend gaan we in gesprek over tips en lessen voor de Haagse praktijk.
Programma
19.00 Inloop
19.30 – 19.35 Welkom door Bram Heijkers (Platform STAD)
19.35 – 19.50 Toelichting Alex Schipperheijn (gemeente Den Haag)
19.50 – 20.20 Lidwien Besselink (gemeente Amsterdam) deelt ervaring en kansen vanuit het Koppelkansen traject in Amsterdam
20.20 – 20.30 Vraag en antwoord met het publiek
20.30 – 21.30 Paneldiscussie over de Haagse praktijk met Bart Snijders (directeur vastgoed Stebru), Eelco de Vink (gebiedsregisseur energietransitie Stedin) (onder voorbehoud), Otto den Ouden (hoofd beleidsafdeling Stadsbeheer gemeente Den Haag) en Dunea
21.30 – 22.00 Borrel
Foto: Christian van der Kooy