Ontmoetingsmotor Trekvlietplein: Binck-stap-sprong

Bedrijventerrein de Binckhorst staat volop in de belangstelling. Komende jaren worden er veel nieuwe woningen ontwikkeld. Er zijn inmiddels een paar hippe plekken zoals Binck 36 en het gebied rond de Binckhorst haven. De eerste woningbouwplannen staan in de stijgers. De connectie met het centrum van Den Haag is echter niet bepaald prettig voor fietsers en voetgangers. Corine Keus (Corine Keus Architect, office for architecture, spatial transformations & urban research), Kris Oosting (Zelfstandig urbanist en publicist, redacteur bij RUIMTEVOLK) en Mayke Baltussen (Urban & Landscape designer bij LINT landscape architects) gingen aan de slag met de vraag hoe het Trekvlietplein een prettige verbinding tussen centrum en Binckhorst kan worden. Kan ontmoeting een rol spelen op deze desolate plek aan de Trekvliet?

ontwerp ontmoetingsmotor Trekvlietplein

Het team stelt voor in de verborgen wereld tussen het Trekvlietplein en de spoorboog ‘t Binckspoorpark te laten ontstaan. Een plek voor nieuwe en oude ambachten in een rauwe, groene omgeving. Hier komen de mensen en werelden van de Binckhorst en de bestaande wijken zoals de Schilderswijk samen. Langs de oevers van de Trekvliet komt een groene, gezonde zone waarmee de Binckhorst wordt verbonden met de binnenstad. Door de aanleg van een fietsbrug ontstaat ruimte om langs beide oevers een Nieuw Trekvietplein te realiseren dat zich rondom het water vouwt. Een luwe plek in een hoogstedelijk milieu.

Faseren: verleiden, veroveren en verbinden

Ontmoeting wordt in dit voorstel vooral gekoppeld aan nieuwe economische activiteit. Als eerste worden de deuren naar de verborgen wereld van het Binckspoorpark geopend. Door kleine, culturele en fysieke interventies worden bewoners en werkers naar het gebied gelokt en verleid er te blijven. De plek moet vervolgens veroverd worden met nieuw programma in tijdelijke paviljoens en het aanwezige erfgoed. Pas daarna wordt de brug over de Trekvliet aangelegd en wordt het Nieuwe Trekvlietplein met trappen richting het water een prettige plek om te verblijven.

deelnemers ontwerpmanifestatie publieke ruimte als ontmoetingsmotor

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren