STAD consult: Herbestemming Amerikaanse ambassade Den Haag

De Amerikaanse ambassade van architect Marcel Breuer aan het Lange Voorhout is verguisd en geliefd. Het gebouw heeft inmiddels de status van Rijksmonument gekregen. Nu de Amerikanen zijn verhuisd, en de hekken en politieposten rond het gebouw zijn weggehaald, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor deze centrale plek in Den Haag. Het gebouw is aangekocht door de gemeente en moet herbestemd worden. De wethouders Klein, Wijsmuller en Revis gaven aan het gebouw te willen ‘teruggeven aan de stad’.

Deze zomer zal de gemeente een aanbesteding uit schrijven voor de herontwikkeling. In het herbestemmingsscenario van het gebouw zet de gemeente in op het huisvesten van het Eschermuseum. Om de begroting van de museumontwikkeling sluitend te houden zal er ook een hotel van ongeveer 80 kamers worden gehuisvest in het gebouw. Dit vraagt om 3.000m2 nieuw te bouwen volume op de locatie. Waar gaat dit worden gebouwd en wat blijft er in dit scenario overeind van de ambitie om de plek terug te geven aan de stad? En zijn er andere scenario’s denkbaar?

Het zorgvuldig overwegen van het programma en de stedenbouwkundige randvoorwaarden is in dit stadium is van groot belang. Wat zijn goede voorwaarden om mee te geven in de aanbesteding?

De kans om op een prominente plek in de stad met gemeentelijk vastgoed het verschil te maken doet zich in Den Haag maar zelden voor.

Daarom organiseert Platform STAD op 8 mei een STADconsult over de herbestemming van de Amerikaanse ambassade. Een gesprek met 15 experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van architectuur, stedenbouw, cultuur, historie, hotelexploitatie en vastgoed. Ze buigen zich gezamenlijk over de opgave en doen aanbevelingen zodat Den Haag de potentie van het gebouw voor het Museumkwartier en de stad ten volle kan benutten.

Voor het STADconsult zijn experts op naam uitgenodigd. De resultaten maakt Platform STAD openbaar.

Deelnemers STADconsult: Daan Zandbelt (Rijksadviseur fysieke leefomgeving) Wijnand Galema  (Architectuurhistoricus), Anne Hoogewoning (Adviseur Raad v. Cultuur & docent KABK), Touria Meliani (Directeur Tolhuistuin Amsterdam), Edwin Oostmeijer (projectontwikkelaar), Phlip Boswinkel  (LOCAL projectontwikkeling), Elwin Giel (Horecaondernemer o.a. The Penthouse), Akiem Helmling (West Den Haag), Vera Yanovshtchinsky (Architect Vera Yanovshtchinsky Architecten), Barend Koolhaas (Architect Barend Koolhaas office & docent KABK), Tonko Leemhuis (Architect NWA architecten).